Волен Сидеров е освободен

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Хашлашко, арогантно, неприлично: когато Сидеров се развилнее“ е коментар на Петър Чолаков в Дойче веле. Публикуваме го без намеса.

По време на участието на Волен Сидеров в „Референдум“ по БНТ зрителите го видяха такъв, какъвто го помнят от предишни скандални прояви. Но той това и търсеше: не просто конфронтация, а направо челен удар.

В дългата си политическа кариера лидерът на „Атака“ Волен Сидеров многократно се е замесвал в скандали. През последните няколко години обаче той демонстрираше едно по-скоро овладяно поведение. До снощното му участие в „Референдум“ по БНТ, в което той сътвори най-големия скандал в десетгодишната история на предаването.

За г-н Сидеров „Референдум“ започна с фалстарт – тъй като закъсня, той се присъедини по-късно към водещата и останалите гости в студиото. След което зрителите го видяха такъв, какъвто го помнят от предишни скандални прояви. Хашлашко, арогантно и откровено провокативно поведение, обилно гарнирано с лични нападки. В този смисъл Сидеров отговори на призива на един от феновете си, който преди предаването го окуражи на официалната му страница във Фейсбук с думите: „Бъди себе си и ще успееш!“.

Убеден съм, че „сценичното поведение“ на г-н Сидеров е било добре калкулирано. Публичните скандали и пиар каскадите, взривяването на всички писани и неписани конвенции, върху които се гради социалната интеракция, са запазена марка на популистката десница по цял свят. Те са иманентна част от нейната „естетика“.

На евроизборите през май „акциите“ на партия „Атака“ катастрофално се сринаха. Затова и г-н Сидеров захвърли непривичната си роля на поправилата се „черна овца“. И „бидейки себе си“, направи отчаян опит да се върне в мача в навечерието на местните избори.

Със самото си закъснение, с отношението си към работещите в предаването и към останалите участници лидерът на „Атака“ недвусмислено показа, че е дошъл да търси не просто конфронтация, а направо челен удар.

В този смисъл ми е трудно да се съглася с някои коментари (на фона на многото други, които категорично осъдиха изцепката на Сидеров), според които той не бивало да бъде извеждан принудително от студиото. Да припомним, че лидерът на „Атака“ е осъждан за хулиганство. Участвал е и във физически сблъсъци. Така че реакцията на екипа на предаването може да се разглежда като отговор на поведението на рецидивист. Явно наложените наказания не са имали нужното „превъзпитаващо“ въздействие.

Едно не бива да забравяме

Не бих се изненадал, ако сътвореният от Сидеров скандал налее вода в политическите мелници на „Атака“. Феновете му за пореден път ще се закълнат в него. Ще паднат на колене пред „беловласия Исус от Ямбол“, ще го почитат като самоотвержен бранител на българщината, преследван от хора в униформи, оплюван и „цензуриран“.

Съвсем скоро ще разберем дали „Атака“ ще възкръсне, или този път ще потъне завинаги. Едно обаче в никакъв случай не бива да се забравя: Сидеров, смятан за ексцентричен борец против статуквото, отдавна е негов послушен стожер. Цялата политика на „Атака“ в третия кабинет на Борисов го доказва съвсем недвусмислено.

Още Коментари


loading...