Първо ще поскъпнат родните плодове и зеленчуци заради ръстът на разходите за отопление на парниковите инсталации. Добивът колкото и да е благоприятен няма да успее да компенсира скока на цената на природния газ. Освен това са поскъпнали и използваните препарати за пръскане на зеленчуците.

Държави, които имат по-добри условия за отглеждане на плодове и зеленчуци през зимния сезон като Турция, вероятно ще заемат по-значителен дял с тяхна продукция на родния пазар.

Хлебопроизводството също ще понесе удар. Сметката за бранша не излиза още от лятото заради скочилите цени на транспорта и суровините. Хлябът се очаква да скочи с над 30%, като вероятно най-малките производители ще реагират първи и от следващия понеделник ще индексират с нови цени.

При мандрите положението е сходно – поскъпването на природния газ ще повиши цената на техните продукти. Най-много ще поскъпнат прясното и киселото мляко. Очаква се отново повишение с около 10-20%, а след това сиренето и кашкавала. Вероятно поскъпването няма да бъде драстично като при хляба поради факта, че мандрите вдигнаха предварително цените още преди няколко месеца.

Все пак експертите предполагат, че поскъпването няма да е абсолютно шоково, защото в противен случай производителите няма да успеят да реализират своята стока.

Вижте още:
„Булгаргаз”: Ако се запазят цените на европазарите, ще предложим поевтиняване на газа с 32%С поредно съобщение до медиите „Булгаргаз“ отговаря задочно на критиките във връзка с повишаването н…Jan 4 2022skafeto.com

Газпром отчете рекордна печалба за 2021 г.„Газпром“ обяви рекордни резултати през 2021 година. Износът на руския енергиен гигант се е увеличи…Jan 3 2022skafeto.com

Прогнозата на Хиновски: Природният газ ще поскъпва ощеИма редица негативни фактори, които ще натискат цената на газа още повече нагоре. Прогнозата е на ен…Jan 3 2022skafeto.com


loading...