Кой е дипломатът когото МВнР изгони от България

Полк. Василий Сазанович e ръководил шпионската мрежа на ГРУ в България. Именно той е човекът, за когото днес стана ясно, че е поредният руски шпионин у нас, както съобщиха от прокуратурата, твърди ПИК.

Дейността му била разкрита след събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната. Днес стана ясно, че по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломата от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната.

Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилност в Черноморския регион. Руската страна си запазва право за ответни мерки“, се казва в коментара на дипломатическата мисия. Справка на сайта на руското посолство у нас показа, че името на военния аташе е полк. Василий Сазанович.


loading...