колективен имунитет

За изграждане на колективен имунитет срещу коронавируса около 80% от българите трябва да придобият имунитет. Това стана ясно от коментара на вирусолога професор Радостина Александрова пред bTV.

„За да изградим колективна защита срещу вируса, нужни са поне 60-70% да имат имунитет. С новите варианти се смята, че този процент трябва да бъде по-висок – към 80%. Не само ние, но и целият свят все още е доста далеч от това“, обясни специалистът.

Професор Александрова разказа за ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която получи разрешение в САЩ преди няколко дни.

По думите й ваксината прилича на тази на „АстраЗенека“, тъй като също е векторно базирана, но разликата е в това, че е само в една доза и има по-висока ефективност.

Тази седмица от Johnson & Johnson доставят 4 милиона дози от ваксината си в САЩ. Други 16 милиона дози са планирани до края на март.

Ваксината е от една доза за разлика от другите и се съхранява при по-нормални ниски температури в сравнение с тези на Pfizer и Moderna.

„Предотвратява тежките случаи повече от 85%“, обясни професорът.

„Още по време на клиничните проучвания влезе в директна битка с новите варианти на вируса. Друг плюс е, че може да се съхранява 3 месеца в обикновен хладилник“, добави експертът.

Професор Александрова смята, че това е пандемия, която не е по силата на една ваксина, една институция или една държава. Колкото повече ваксини има, отбеляза тя, толкова по-добре.

Вижте още:
ЕС разрешава ваксината на Janssen на 11 мартЕвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) се събира извънредно на 11 март, за да реши дали нова вакс…Mar 3 2021skafeto.com

Еврокомисията подготвя правила за ваксинационен „зелен пропуск“Европейската комисия съобщи, че до края на март ще предложи законодателни промени, свързани с въвежд…Mar 1 2021skafeto.com

loading...