https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

След коледните празници е време да помислим и какво ще сложим на новогодишната трапеза. От средата на декември се наблюдава поскъпване на цените на едро на доматите, картофите и салатата. Има леко поевтиняване на захарта, олиото и маслото. Колко би ни излязла новогодишната трапеза ако напазаруваме най-необходимите продукти?

Според Мирослав Марков, собственик на магазин за хранителни стоки, за 4-членно семейство месните заготовки биха стрували около 30 лева.

„Деликатесите са малко по-скъпи. Хлябът е 2-3 лева, вината са около 10-12. За една прилична салата около 7-8 лева ще трябва да се платят за зеленчуци, а баницата отново е в диапазона до 12 лева. 10 лева струва средно килограм сирене, около 5 са доматите и краставиците. Малките търговци и потребители изпитват затруднения, фокусът е към големите вериги“, смята той.

По думите му спрямо миналата година по същото време цените са поне 20% нагоре.“Най-много е поскъпнало месото, над 15 лева върви средно на килограм.

Около 100 лева ще струва новогодишната трапеза за 4-членно семейство. Продукти, произведени чрез ръчен труд, са по-скъпи“, обясни Марков пред Нова тв.