коментар на Светослав Иванов

Водещият на предаването 120 минути по БТВ Светослав Иванов направи поредния си силен коментар, който вече е много обсъждан в социалните медии.

„Горд съм, че можех да нарека Петко Бочаров свой приятел.

Той обичаше да идва в „120 минути“ и често в неделя се чувахме, за да обсъдим предаването. Покрай неговата книга „Картини от три Българии“ веднъж стана дума за думите, с които се обръщаме един към друг. Той ми разказа, че „батенце“ и „пич“ са се използвали още през 20-те години на миналия век.

Англоезичните използват dude още преди освобождението на България по адрес на мъжете, които се обличат добре. В Англия обаче тази дума не успяла да се наложи, за сметка на Щатите, където добре облечените хора били по-голяма рядкост в калта на новостроящите се градове. Други били лондонските джентълмени, които тежкарски се разхождали из града. Затова английските младежи от стари времена обичали да се обръщат един към друг с „mate“, което идвало от старата дума за месо – „meat“, което се свързвало с това, че сме яли заедно – тоест, ние сме приятели и по маса в смисъла на приятелство и в добро, и в зло.

И тук сме си близки по маса. Но нашата маса е свързана с яденето и пиенето на корем, често с преяждането и препиването, докато онази маса, която родила „mates“ е маса, на която се е разделял буквално и къшей хляб между хора, които имали сходна съдба…“

Виж още:Светослав Иванов разтърси всички с коментара си: Болно времеПореден силен коментар на Светослав Иванов в предаването „120 минути“ по БТВ. Публикуваме го без нам…Oct 25 2021skafeto.com

Вижте целия коментар във ВИДЕОТО:


loading...