дялово разпределение

Възможно е да има компенсации за топлофикациите и на парното за следващия отоплителен сезон при високи цени на газа. Няма причина да се променят цените на тока след падане на мораториума. Това обяви енергийният министър Александър Николов пред bTV.

Заедно с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев двамата да преглеждат баланса на всяко топлофикационно дружество.

От април обаче няма да се компенсират, тъй като отоплителният сезон приключвал.

По повод прогнозата на „Булгаргаз“ за 39% поскъпване на газа от 1 май министърът заяви, че формирането на цената на природния газ се случва към конкретен момент. „Следствие от войната на борсите има напрежение. Точно в този период е имало ръст на фючърсите на нидерландската борса ТТF над 4 пъти. Всички компоненти в цената са се повишили много над 40%“, каза Николов.

Министърът каза още, че цените на нидерландската борса в последните дни са се успокоили, а това значи, че увеличенито може да е по-ниско.

Той отново повтори, че за март газът е поскъпнал с 3,5%, а не с 50-60%, както е на борсите в Европа, но никой не обърнал внимание на това.

„Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ правели всичко възможно в контекста на пазарната ситуация и дългосрочните договори да се удържи ценовия удар.

„Процентът увеличение, което регулаторът ще одобри, е на база на заявление от „Булгаргаз“, внесено на 1 април. В последните дни има успокоение на цената. Преди войната цените бяха 80, в момента са 135 евро, заяви още той. – Няма промяна на цената на парното, тъй като е време, в която е в сила мораториумът. В следващия период ще разглеждаме с вицепремиера Василев ситуацията за всяка топлофикация и ще се търси възможност за компенсации на битовите потребители за следващия отоплителен сезон.“

Не се предвиждат обаче компенсации за бизнеса, тъй като цената на природния газ у нас е по-ниска от всяка друга държава, така че индустрията е конкурентоспособна.

Той припомни, че България е с дългосрочни договори и с единствено хранилище в региона. До края на април ще продължи сезонът на добив на газ от хранилището в Чирен, като обикновено той приключва през март и сега е удължен с месец.

Консумацията на природен газ у нас не е толкова висока и доставките могат да се случат и без „Газпром експорт“. „Естествено ще отнеме време и ще има други цени“, уточни Николов и добави, че се преговаря с колегите от Азербайджан, защото не имат достатъчно свободни капацитети на терминали за втечнен газ и в Гърция, и в Турция. А ако цената на газа е прекалено висока, ще се намери начин за компенсации.

„В момента не текат преговори с „Газпром“. Да се водят преговори с държава, която е във война, не е най-разумното нещо. Преговори ще започнат, ако въобще започнат, в началото на втората половина на текущата година и това би станало, ако няма война, военен конфликт в Украйна. В случай на преговори по време на война цената би имала компонент, който не е пазарен“, смята министърът.

Той заяви още, че България е една от най-независимите държави от гледна точка на доставка на горива.

Още от България


loading...