антикризисните мерки

Не само затворените в момента бизнеси трябва да получат компенсации от държавата, но и всички икономически дейности, които отчитат спад на оборотите над 40-45% заради коронакризата.

Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), които изпратиха „коледно“ писмо до премиера Бойко Борисов с искане за още средства от бюджета за подпомагане на закъсалите фирми. Според асоциацията една сума от 150 млн. лв. е достатъчна и напълно поносимо да бъде отделена от бюджета, разчетен да завърши годината с 5 млрд. лв. дефицит.

По-специално работодателската организация настоява да бъдат компенсирани фирмите от авиационния бизнес, както и хотелите и търговските обекти, които са свързани с туризма, пише Сега.

„Спадът на приходите от продажби според нас е много по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите“, посочват от АИКБ.

Работодателската организация припомня, че Еврокомисията вече е позволила в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19 страните-членки да предоставят държавна помощ към непокритите фиксирани разходи до 90% за микро и малки и до 70% за средни и големи предприятия при спад на продажбите с най-малко 30%.

„Предлагаме подкрепата да е за последното тримесечие на 2020 г. (втората вълна). Сумата от 150 млн. лева, заделен от бюджета в рамките на планирания дефицит, заедно с пренасочените от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 156 млн. за затворените бизнеси, би доближила по размер, съотнесен към БВП, страната ни до добрите европейски практики“, посочват още от АИКБ.

Асоциацията специално обръща внимание на авиационния бранш, чийто загуби достигат до 80-85%. „В същото време постоянните разходи, които са специфични за авиационния бранш, се запазват, а експлоатационните разходи при изпълнението на полети дори се увеличават, за да се снижи рискът от заразяване в самолетите. Поддържането на авиационната техника и високата квалификация на персонала изискват непрекъснати финансови вложения, а резервите, използвани досега от авиокомпаниите и бранша, практически са изчерпани“, се посочва в писмото на АИКБ.

Ситуацията, в която са авиокомпаниите, е сходна с тази на фирмите, чиято дейност е затворена, защото пътниците по редовни линии са на критичния минимум, а пътнически чартъри почти няма.

В подобна ситуация са и хотелите и търговските обекти, тясно свързани с туризма. Затова от АИКБ настояват мерките, прилагани за затворените с акт на държавен орган дейности, да се прилагат и за авиосектора и другите най-силно пострадали бизнеси.

Виж още:Ресторантьорите: Щабът да мълчи! Незабавно отваряне! Не на 21 декември! Сега!Незабавно отваряне на всички нощни клубове, ресторанти, барове, фитнеси и молове и обявяване на прав…Dec 16 2020skafeto.com

Извънредно: Щабът с предложение към Борисов за удължаване на строгите мерки до 31 януариДействащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември тази година, да продължат да действат до…Dec 16 2020skafeto.com


loading...