борисов радев снимките

Снимките, изпратени като компромат за Борисов на няколко сайта, засега не могат да бъдат определени със сигурност като оригинални или като фалишифицирани или манипулиирани, пише e-vestnik, в чиято редакция също са получени въпросните кадри.

Какво може да се каже за снимките, като се анализират данните и изображенията?

Някои от тях са снимки на гардероб и шкафчета, които няма нужда да се фалшифицират. Може да са аранжирани в някаква среда, дом, и да се твърди, че това е домът на Борисов. Но понеже приближеният до властта сайт „Пик” побърза да обяви снимките за заговор на НСО срещу Борисов с цел държавен преврат, това означава, че признава тяхната автентичност. Или поне твърди, че са снимани в дома на Борисов, докато той отсъствал и парите и златото са постановка.

Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Увеличение от снимка 1. Файлът е с име Bace_nanka.jpg (Баце нанка). Човекът на снимката по телосложение, подстригана глава, част от лицето, съвпада с Борисов. Но снимката нищо не компрометира – сниман е спящ човек. Компроматът е чекмеджето на нощното му шкафче, пълно с пари и злато.
Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Снимка 1. Файлът е с име Bace_nanka.jpg (Баце нанка). Човекът на снимката по телосложение, подстригана глава, част от лицето, съвпада с Борисов. Но снимката нищо недоказва – сниман е спящ човек, това не е компромат.

На снимките се виждат пачки с банкноти от по 500 евро, на обща стойност вероятно към половин милион евро. Отделно на една от снимките има три златни кюлчета по 250 г и още едно по-голямо, от което се вижда само края му.

На една от снимките се вижда на гардероб, който е същият, като на снимки от едно интервю на Борисов в дома му в Банкя. До гардероба седи и същата печка, кяквато се вижда на снимките , излезли в списанието „Love” преди повече от 7 години. Правени са от фотографа Александър Михайлов, а интервюто – от Миролюба Бенатова.

На една единствена от снимките се вижда спящ човек (Снимка 1.). Файлът на снимката е наименуван Bace_nanka.jpg (Баце нанка). Човекът на снимката е сниман под ъгъл и трудно може да се правят изводи, но по телосложение, ръка, стригана глава, и частта от лицето, което се вижда, съвпада напълно с Борисов. Връзката между тази снимка и останалите, е шкафчето, пистолетът, нощната лампа и кремове върху него.

Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Увеличение от нощното шкафче на снимка 1. със спящия съвпада със снимките на нощното шкафче от другите снимки.

Снимките не са правени по едно и също време. На три от тях върху шкафчето се виждат кремове. На една кремовете са с с по-пълни туби, надписи върху тях не се разчитат. На друга снимка тубичките на кремовете са доста изпразнени, употребявани многократно – „Волтарен” за болки в стави и мускули, „Лумизил” за гъбички, „Фенивир” за кожни екземи и херпеси.

Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Снимка 2. Вижда се част от леглото и същото нощно шкафче, като на снимката със спящия. В отвореното чекмедже се пачки по 500 евро, няколко златни кюлчета по 250 г.

Файловете на снимките имат различни дати – от 2014, 2017, 2019, а снимката на спящия върху леглото е с дата 2021 г., също и снимката на гардероба. Това показва, че данните са манипулирани, ако не на всичките, поне на две снимки. Манипулацията е с цел да не се разбере кой кога е снимал, но може да се предположи, че са отпреди няколко до една година назад (подобно на записа). Освен снимката със спящия на леглото, чийто файл е с име Bace_nanka.jpg, останалите файлове са с имена като от айфона, с който са снимани.

Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Шкафчето от снимка 2. увеличено. Кремовете отгоре са ползвани доста, в сравнение с другата снимка. Пистолетът си е на същото място.

По предварителният анализ на сайта „Биволъ”, метаданните са манипулирани, но е останал пак ай-пи адрес, който е на мобилния оператор А1. Снимките са правени с Айфон 6 и 6S.

Ако се съди по номерацията на файловете, те са правени вероятно от потребител, който държи много снимки в смартфона си – хиляди. Това е характерно за жени, за госпожици и манекенки, които си правят много селфита и снимки за Инстаграм.

Възможно е и номерата на файловете да са манипулирани, доколкото два от тях са с имена IMG_5555.jpeg, а друг IMG_1111.jpeg.

Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Чекмеджето от снимка 2. увеличено. Виждат се две пачки по 500 евро, златни кюлчета по 250 г. В дъното се вижда ръб на златно кюлче по-голямо от 250 г.
Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Снимка 3. е правена по друго време от снимка 2. Този път чекмеджето е пълно с повече пачки по 500 евро.
Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Увеличение от снимка 3. Пистолетът си е на място, но кремовете се различават, четат се надписите им, и тубичките са по-пълни от тези на другата снимка.
Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Увеличение от снимка 3. Ако се съди по броя на хоризонтално и вертикално разположени пачки, става дума за най-малко 10 броя. Една пачка със 100 банкноти е 50 хил. евро. Може само да се предполага каква е сумата в чекмеджето, но е около половин милион евро.
Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Снимка 4. е правена заедно със снимка 2. Виждат се две златни кюлчета, средното и горното са марка Umicore, 250 г. Серийният номер не се чете. Най-долното кюлче е неизвестна марка. 250 г инвестиционно злато по сегашния курс струват около 25 хил. лева.
Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Снимка 5. По-общ план на стаята. На снимката се вижда гардеробът и същото шкафче с пистолета и кремовете, и печка.
Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ
Увеличение от снимка 5. Виждат се кремовете, не се разчитат надписите по тях.

Нов компромат срещу Борисов! Анализ на СНИМКИТЕ

Виж още:Гешев: Записът, свързан с Борисов, се проверяваДоколкото ми е известно, Софийска градска прокуратура се е самосезирала за въпросния запис. Така отг…Jun 17 2020skafeto.com

Румен Радев: Странно е, че премиерът не иска да се провери автентичността на записаДемонстративното нежелание на Бойко Борисов да се провери автентичността на записа е най-малкото стр…Jun 16 2020skafeto.com

Караянчева с първи думи за записа, обяви дали ще иска разследванеПредседателката на Народното събрание Цвета Караянчева за пръв път коментира скандалния запис, в кой…Jun 16 2020skafeto.com


loading...