Специален фокус на конкурса тази година, носещ допълнителни бонус точки, е върху модула за здравословно и балансирано хранене в отговор на тревожната статистика, която сочи, че към септември 2023 година,  61% от децата на възраст  между 6 и 9 години у нас са с наднормено тегло*

С цел да повиши още повече ефективността на програмата и да разшири максимално обхвата й, Нестле България промени и правилата за участие в конкурса и вече всяка образователна институция има свободата да избере най-подходящия за себе си формат – преподаване в час на предоставените от „Нестле за по-здрави деца“ иновативни видео уроци, в съчетание с проекти, разработени от децата по някои от четирите модула на програмата, и/или с организиране на извънкласни занимания по модулите, или със свободни комбинации от трите варианта.

По този начин училищата и детските градини могат да включат още по- ефективно четирите модула на „Нестле за по-здрави деца“ в цялостната си програма, да съобразят календара на активностите с  натоварването на децата, както и да комбинират модулите на програмата с друго образователно съдържание.

За успешното представяне в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ е необходимо разработените проекти да обхващат поне един от четирите основни модула – здравословно и балансирано хранене, хидратация, движение и активен начин на живот и грижа за природата.

Добрите примери и практики от предходни години включват организиране на извънкласни спортни игри и състезания, акции по засаждане и отглеждане на дървета, образователни и приключенски игри на открито, организиране на походи и пр.

В областта на проектите е важно да личи  автентичния детски почерк в направата, като няма никакви ограничения във формата на проекта – макет, модел, пано, рисунки, есе, пиеса и пр.

За учебната 2023/2024 бонус точки ще носи  включване на елемент, насочен към здравословното и балансирано хранене, поради високите нива на затлъстяване в България.

Критериите за оценка на участниците в конкурса са комплексни и включват, както количествени, така и качествени параметри.

Количествената оценка се дава на база брой участници и процент обхванати деца за всяка образователна институция, както и брой проекти и модули.

Качествената оценка обхваща автентичният детски почерк, в който да личи, че децата сами са работили по създаването на проектите, както и  творческия и иновативен подход и въображение при представянето им.

Първата награда е парична в размер на 6000 лева, които спечелилата институция може да използва за подобряване на материалната си база, за различни пособия и организиране на дейности за насърчаване на здравословния и активен начин на живот на децата.

За първи път от тази година третата награда не е парична или предметна, а носи допълнителни точки при следващо участие в конкурса.

За да участва в конкурса всяка образователна институция трябва да попълни и изпрати заявка за участие до 15.01.2024 година по имейл до healthierkids@otdoconsult.com с копие до съответното РУО/ Община.

Цялата необходима информация и документи са на разположение на сайта на Нестле България в секцията „Нестле за по-здрави деца“.

Видео уроците са достъпни  на адрес:

https://www.nestle.bg/bg/nashiyat-prinos/obrazovatelna-programa-nestle ,

както и в нашия YouTube канал NESTLÉ Bulgaria:

N4HK Детски градини – YouTube – линк към видеото за деца

N4HK Ученици – YouTube – линк към видеото за ученици

Повече за програмата „Нестле за по-здрави деца“

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която през различни активности насърчава балансираното хранене и активния начин на живот при деца на възраст между 3 и 12 години.

Програмата стартира през 2012 г. и е с национален обхват.

Конкурсът „Нестле за по-здрави деца“, насочен към българските училища стартира през 2018 година, през 2019 г. се включват и детските градини, а през 2021-ва се присъединяват  и частните училища и детски градини.

До момента програмата е обхванала активно над 80 000 деца и 565 учебни заведения в цялата страна. Вярваме, че заедно можем да изградим едно още по-добро бъдеще за нашите деца.

*данните са от доклад на 32-я Международен конгрес по детско затлъстяване, проведен между 7-9 септември 2023 година в курорт Албена.


loading...