МВнР отговор на руската страна консули в Турция сезонни работници Свилен Илиев руски дипломати

Нови консули в два от най-важните градове в Турция и Украйна е одобрило правителството по предложение на вицепремиерката и министърка на външните работи Екатерина Захариева. Рокадите са в консулствата в Одрин в Турция и в Одеса в Украйна.

Бившият офицер от армията Борислав Димитров ще е новият консул на България в Одрин, става ясно от решението на правителството. От 2002 г. той работи в Министерството на външните работи, като вече е бил на работа в посолството ни в Анкара и генералното консулство в Истанбул. Досега най-високият дипломатически пост на Димитров е заместник-ръководител на посолството на България в Иран, откъдето се е прибрал в София през 2018 г.

Офицерът сменя на поста консул в Одрин Васил Вълчев, който е специалист по Балканите. Вълчев бе консул на България и в Солун, преди на поста там да бъде изпратен бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

Докато бе консул на България в Одрин, Вълчев се забърка в скандал, като отмени честванията за националния празник 3 март през 2018 г. заради загинали предния ден турски войници. Тогава външната министърка Екатерина Захариева обяви, че го наказва.

Бивш служител на вътрешното министерство пък поема поста на консул на България в украинския град Одеса. Светослав Иванов е бил в системата на МВР до 2009 г., а след това преминава на работа като главен инспектор за пожарната безопасност и сигурността в Министерството на външните работи, потвърдиха оттам пред “24 часа”. Досега не е имал дипломатическо назначение.

Иванов сменя досегашния консул в Одеса Димитър Тучков, който бе изпратен през 2015 г. Тучков бе член на партията на Меглена Кунева, която бе коалиционен партньор на ГЕРБ във второто правителство на Бойко Борисов. Постът в Одеса е изключително важен заради планираното от Украйна ново регионално деление, което може да направи българите малцинство в новите области. Консулът на България в Одеса отговаря и за връзките с бесарабските българи в Украйна, които компактно населяват Болградския район.


loading...