104 са новите случаи

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в „Пирогов“ жена доказват новия коронавирус при 7 лица.

По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9 лица.

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.

Общо положителните резултати за коронавирус в страната към този момент са 23, като един от тях е на починалата в „Пирогов“ 66-годишна жена.

Министерството на здравеопазването информира, че в момента здравните власти съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.

По-рано стана ясно, че дъщерята на жената, която почина в „Пирогов“ е работила в Италия и се е завърнала у нас. В родното място на семейството Брусарци бяха въведени строги мерки. 55-годишна пловдивчанка, която е била контактна с 66-годишната жена, починала от коронавируса в „Пирогов“, е получила паник атака и е избягала от УМБАЛ „Свети Георги“ в града под тепетата. Жената била приета в Клиниката по инфекциозни болести вчера по обяд. По-късно обаче получила паник атака и избягала. По думите на доц. Петров, пациентката е рискова, тъй като тя е присъствала на семейно тържество на първата починала от заразата у нас и нейния съпруг. 74-годишният мъж е в критично състояние в „Пирогов“.

Базирайки се на опита на държавите, които пострадаха от COVID-19 по-рано от нас и техните математически модели за изчисляване на заразените, мога да предполажа, че след след 15 дни ще има 400 заразени у нас.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, който коментира темата за коронавируса у нас.

„Математически изчислените модели показват на другите държави, че като се приложи карантина заразените са по-малко, отколкото, ако не се приложи карантина. Според мен в България не се прилага достатъчно строга карантина. Не мога да кажа колко строги трябва да са мерките, но мога да кажа, че всеки трябва да спазва лична хигиена, да ограничи контактите си и посещенията на масови мероприятия. Държавата трябва да направи икономически разчет на средствата, които ще са необходими на здравната система, за да се справи с тази епидемия. Всеки знае, че в България болниците са най-много на глава от населението в целия Европейски съюз. В този момент това може да се окаже за добро. Имаме достатъчно болници в България. По данни на БЛС в страната има 2000 интезивни легла. Не мога да кажа дали тези легла са достатъчни. Това зависи колко допуснем да се разпространи коронавируса. Видяхме, че в Италия системата колабира в един момент“, обяви д-р Маджаров.

„Не трябва да забравяме, че в България има много частни болници и те не трябва да се изключват от борбата с коронавируса. Реално ние влизаме в една война с тази епидемия и трябва да се включат всички ресурси на територията на държавата. На държавните болници също трябва да бъде изплатено всичко. Не можем да говорим, че ще се плаща само на частните болници. Трябва да се направят ясни разчети на разходите за лечение на болен от COVID-19. Не трябва да допускаме колапс на системата. Всичко за лечението на коронавируса трябва да се заплаща по различна схема – от маската за лекарите и сестрите до техните заплати. Пак ще повторя, че никой не трябва да си помисля, че на лекарите и сестрите в държавните болници няма да се плати, защото усещам, че напоследък се прокрадват и такива идеи“, разкри шефът на БЛС.

„В момента се борим с криза. Представете си, че сме във война и имаме две армии – частна и държавна. Частната армия не трябва ли да се включи във войната? Вчера частните болници обявиха, че са готови затова. Ще се повторя, но за борбата с коронавируса трябва да се заплати от държавния бюджет, а не чрез здравноосигурителните вноски. Това е недопустимо, защото ще доведе до срив на системата. Няма как да борим кризата с думите, че имаме един готов бюджет за здравеопазване и той ще е достатъчен. Този бюджет ще е достатъчен в мирно време, а ние сега водим война“, категоричен бе д-р Иван Маджаров.

Виж още:Доайенът на кардиологията у нас проф. Младен Григоров разкри какво да пием срещу коронавирусаКакво се случва в България след откритите случаи на коронавирус, има ли място за паника и как се спр…Mar 12 2020skafeto.com

55-годишна жена, контактна с починалата от коронавируса, избяга от болницата55-годишна пловдивчанка, която е била контактна с 66-годишната жена, починала от коронавируса в „Пир…Mar 12 2020skafeto.com


loading...