личен лекар

В София вече са установени пациенти, заразени едновременно с новия коронавирус и със сезонен грип. За това съобщава пред „Дневник“ проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в „Аджъбадем Сити Клиник Болница Токуда“.

„На 11 и 12 ноември, както и днес, във вирусологичната лаборатория на „Токуда“ изолирах трима души с комбинирани инфекции – грип А и COVID, както и грип B и COVID. Tова стана с мултиплексен PCR тест, с който едновременно се определят грип А, грип В и COVID. Отделно от друг човек пък изолирах само грип В, така, че вече имаме и грип“, обясни проф. Аргирова. Тя бе член на Медицинския експертен съвет, който бе създаден в началото на ковид-кризата в помощ на правителството, но по-късно се саморазпусна.

Проф. Аргирова посочва, че положителните проби са от хора, отишли да се изследват по свое желание. Те били в задоволително общо състояние.

В България вече циркулират грипни вируси, които атакуват също като коронавируса по въздушно-капков път. Тепърва ще се изследва как се справя човешкият организъм, когато е поразен и от двете зарази.

Специалистите отдавна коментират, че е възможно предпазните мерки срещу Ковид-19 да помогнат за смекчаване на грипните вълни, които обикновено се развихрят у нас в края на януари и началото на февруари.

Виж още:К-19: Пак черен рекорд – 152-ма починали, преминахме границата от 100 000 заразениПореден черен рекорд от 152-ма починали за денонощие, отчита Единният информационен портал. Така общ…Nov 17 2020skafeto.com


loading...