мутафчийски плаж

Общият брой на болните с коронавирус у нас вече е 412 души. През нощта са регистрирани още 13 души, а за вчерашния ден общо те са 33-ма. От тях приети в болница са 23-ма души. Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов също е настанен в лечебно заведение. Това заяви на ежедневния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той отказа да даде повече информация за състоянието на Адемов, тъй като не бил упълномощен от депутата.

За първи път е регистриран случай на Covid-19 в област Русе. Там с положителна проба е мъж, който се е завърнал от Австрия, където е работил в ски курорт. София отново е градът с най-много нови положителни проби – 21. В Добрич има два нови случая. Това са баща и дъщеря, съответно на 50 и 26 години.

По думите на проф. Мутафчийски до момента излекувани са 20 души – 14 мъже и 6 жени, като те са с по две отрицателни проби. Трима от тях, изписани през последното денонощие, са мъже от Варна. Най-младият излекуван е 27-годишен, най-възрастният – 80-годишен мъж.

„Общият брой на настанените в болница пък е 146 души, като 14 от тях са интубирани в София и Пловдив. В Кюстендил също има един пациент, който проучваме в момента и който е интубиран“, каза още шефът на ВМА.

Проф. Венцислав Мутафчийски отказа да каже в кои болници ще бъдат тествани за коронавирус депутатите. В отговор на въпрос дали ще бъдат проверени и журналистите, работещи в сградата на Народното събрание, той заяви, че очаква списък от председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Епидемиолозите ще направят проучване на д-р Адемов, за да видят кои са най-близките му контакти. Установяват се лицата с най-близък контакт. Ако депутатите дадат отрицателни резултати, то ще продължат да работят. Ние не можем да закрием държавата“, допълни той.

По думите на шефа на Националния оперативен щаб максималният брой тестове, които могат да бъдат направени в рамките на едно денонощие в България, е 1300.

В отговор на въпрос проф. Мутафчийски заяви, че няма отказана медицинска помощ на никого, включително на пациенти без здравни осигуровки. По думите му, само във ВМА има 8 такива пациенти, които са хоспитализирани и се лекуват.

„Има поне сто статии, които пишат дали е важно носенето на маски или не“, заяви още ген. Мутафчийски. Той бе попитан как ще коментира факта, че първоначално министърът на здравеопазването издаде заповед, според който всеки трябва задължително да носи маски на открити и закрити обществени места. Малко след това под остър обществен натиск и подадени десетки жалби здравният министър Ананиев отмени заповедта.

„Последното прочуване на китайците показва, че все пак има значение носенето на маските. Те носеха маски последните години, но защото въздухът в Китай е много замърсен. Той дори има цвят“, каза шефът на ВМА.

„Има едно проучване, което излезе в началото на тази криза, че тези платнените маски дори са по-вредни. Това съвпадна с едно политическо говорене на вицепрезидент на САЩ, който излезе и каза да не се презапасяват хората с маски, защото иначе лекарите и болниците ще останат без такива“, уточни ген. Мутафчийски.

„Аз нося маска, защото не знам дали съм здрав. Никой не знае. Но аз не мога да застрашавам шофьора си, колегите ми и семейството ми. Заради това в административната част на ВМА всички носят маски“, каза шефът на Военномедицинска академия и допълни: „Човекът, който вчера установихме, няма никакви симптоми. Няма анамнеза – не е пътувал никъде, не е общувал с никого. Но успокояващото е, че ходи от 10 дни с маски и се надявам да не ни е заразил“.

Началникът на Националния оперативен щаб бе категоричен, че каквито и мерки да се вземат покрай Великден, той няма да ги уточнява: „Преди казах нещо и стана изкуствена истерия. Затова дори и да има нещо за Великден, сега няма да кажа нищо“.

Виж още:Случи се! Депутат с положителна проба за коронавирус (СНИМКА)Имаме народен представител с положителна проба за коронавирус. Това е Хасан Адемов от ДПС, съобщи на…Apr 1 2020skafeto.com

Ще има ли карантина за парламента? Какво става с актуализацията за бюджета?Парламентът може да бъде поставен под 14-дневна карантина, след като във вторник през нощта, малко п…Apr 1 2020skafeto.com

Потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България:

8 март – първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март – потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март – двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март – седмата положителна проба

11 март – първата жертва в България

12 март – нови 16 положителни проби, общо 23

13 март – 7 нови положителни проби, общо 31

14 март – втора жертва на коронавируса

14 март – нови 10 положителни проби, общо 41.

15 март – 8 нови заразени с COVID-19, общо 49 (и двама починали)

16 март – Заразените вече са 67 души – с 5 повече от вчера

17 март – Вече 81 са заразените с коронавирус в България

18 март – Трета жертва на новия коронавирус. Общо 94 заразени

19 март – Общо 105 са заразените от COVID-19 в страната

20 март – 127 случаи са регистрирани у нас

20 март – Трима са вече излекуваните от COVID-19 у нас

21 март – Бройката на заразените нарасна до 163 души

22 март – Общо 185 станаха заразените с COVID-19

23 март – 19 нови случая! Ген. Мутафчийски: Заболеваемостта върви нагоре

23 март – Заразените от коронавирус в България минаха границата от 200

24 март – Само един нов случай, но Мутафчийски предупреди: Трендът се покачва

24 март – Цяло семейство е с коронавирус в София, заразените са вече 218

25 март – След случай 220 генерал Мутафчийски би тревога: Вирусът показва удивителна устойчивост

26 март – 264 са общо заразените към момента

26 март – Проф. Мутафчийски: Има два нови града с болни от COVID-19

27 март – След 33 нови случая за последните 24 часа Мутафчийски обмисля нова предпазна мярка

27 март – Щабът: Вече 293-ма са с коронавирус у нас, 99 от тях са в болница

28 март – Шеста жертва взе COVID-19 у нас, болните скочиха на 331

29 март – 338 са регистрираните случаи на COVID-19 в България

29 март – Осем нови случая, общо 346

30 март – 354 заразени от коронавирус

30 март – 359 заразени, повече от половината са мъже

31 март – 25 нови случая за денонощието

31 март: Бум на заразените в София, 399 случая в страната

loading...