красимир вълчев нова телевизия

„Целта ни е децата да прекарат максимално в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва на дистанционно обучение. Няма планирано затваряне на училищата от октомври, категорично“. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

„Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши. Тази учебна година всички ще живеем в една непредвидимост, мерките, които сме избрали, предвиждат да има превключване в електронна среда“, поясни министърът.

Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Вълчев коментира и носенето на маски от децата. „Всички държави имат малко или много задължения за носене, ние сме избрали възможно най-либералния режим. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища“, подчерта Красимир Вълчев.

Той припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън. „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, и не е толкова утежняващо. Важното е, че в стаята няма да се изисква носене на маска“.

По думите му всички училища са се подготвили с маски. Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. На детето пък ще му бъде обяснено, че трябва да я носи.

Пътните полицаи влизат в училище

Пътна полиция с акция на 15 септември – полицаите ще следят за нарушители в първия учебен ден, ще влязат и в класните стаи, за дискусии с родителите.

„Този ден е особен и за нас, защото с всички сили се опитваме да подпомогнем движението в районите на училищата“, посочи в „Тази сутрин“ по bTV инспектор Мария Ботева.

„Ежегодно органите на пътна полицията влизат в контакт с регионалните управления на образованието и с училищните ръководства и планират срещи в училищата, както с децата, така и с родителите. Това е подход, който дава възможност родителите да чуят пряко от органите на реда какви нарушения извършват те без да осъзнават и съответно как биха били полезни на децата си“, добави тя.

Родителите са подканени заедно с децата си да очертаят маршрута, по който те ще стигат до училище.

Виж още:Мангъров: Мерките в училищата са ненужни, стига простотии!Доц. Атанас Мангъров отново скандализира с поредната контра-теза за мерките в училищата преди старта…Sep 9 2020skafeto.com

Мангъров пак в атака: Използват гнусна тактика, за да карат децата да носят маскиВ света няма нито едно достоверно проучване, което показва, че маските помагат за спиране на COVID-1…Sep 15 2020skafeto.com

loading...