Ден на българската култура

Образованието е най-важната инвестиция, защото всичко – и великото, и обикновеното – започва от ученическия чин, от пространството на духа. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по повод 24-и май – Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост. 24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята. Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще.

Днес празникът се върна към своята същност – да ни преведе през трудност. Подкрепяме се чрез словото, благодарение на което изразяваме мислите, чувствата и надеждите си.

И празник ще има у всеки българин! Пред нас ще светят буквите, които ни пазят и ни водят; буквите, които сме изучили, на езика, на който сме проговорили, със завета на светите братя Кирил и Методий, за да ни има и след премеждието, обърна внимание той.

В настоящите времена на изпитания обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим. Никой и никога няма да замени общуването в класната стая и преподавателите – тези най-ярки последователи на учението на светите братя, ще продължават да предават знания чрез слово, да възпитават добри хора, да откриват нови хоризонти, да предизвикват мисълта и поощряват мечтите, заяви още той.

Виждаме тържеството на образованието! Откриваме го в обединените усилия на учители и родители, благодари министърът на всички, понесли тежестта на дистанционното обучение, което бе въведено спешно заради пандемията.


loading...