Кризисният щаб Газпром

Заради газовата криза в страната, служебното правителство обяви, че още през следващата седмица ще бъде обявен търг за краткосрочни доставки на втечнен газ. В студиото на Нова телевизия служебният зам.-министър на енергетиката и представител на кризисния щаб Еленко Божков заяви, че една от целите на търга е хипотетично заместване на количествата от 7-те танкера.

Припомняме, че срокът офертата да бъде потвърдена и приета е 19 август, както обяви предишното правителство. И Божков разкритикува оставеното, тъй като офертата била само за танкерите, а не се знаело и не било договорено нито къде, нито на каква цена тези танкери ще се разтоварват и как газът ще стигне до границата на България. Всичко това допълнително ще оскъпи цената му, заяви Божков. Какво обаче конкретно ще предприеме правителството и въпросния кризисен щаб, така и не стана ясно, като Еленко Божков на не един въпрос отговори с обяснението, че работят едва от два дни и не са имали време да се запознаят с цялостната картина. Въпреки това Божков увери, че щабът работа като добре смазан двигател, който постепенно увеличава оборотите.

Уверено обаче извади таблица със цените на синьото гориво към днес, от която се вижда, че цената на руския газ е най-ниската. Не стана обаче ясно тази цена от къде е извлечена – дали е от свободния пазар или цена по дългосрочен договор. Нещо, което според редица енергийни експерти просто не е вярно. Еленко Божков защити тезата, че България и българските власти трябва да разговарят с „Газпром“ за дългосрочен договор.

„Има една илюстративна приказка за болния и леглото. Затръшната врата се открехва трудно. А вратата е затръшната от нас“, заяви още той в отговор на въпрос дали са търсили контакт с „Газпром“.

„Условията на „Газпром“ са добри поне за три европейски държави. Защо да не използваме това“, попита Божков и допълни, че всяка една опция трябва да се използва, „независимо каква буря ще ни брули“. Божков потвърди в отговор на въпрос, че евентуални разговори с „Газпром“ ще се водят от българското правителство. На този етап той обаче не знае от страна на „Булгаргаз“ какво е направено, тъй като шефът на държавното дружество бил в отпуска – дошъл на заседанието с ваканционен тен, както се изрази не без възмущение Еленко Божков. Той не знаел нито цени, нито оферти и не бил подготвен.

По думите на Божков доставките за България до месец септември тази година са уредени, но под въпрос са следващите три месеца. „Има един дефицит – 1/3 не ни достига от това, което ни трябва – и със седемте танкера, и с азерския газ. Трябва да намерим за тези три месеца допълнителни количества и затова се обявява този търг“, обясни по-късно в разговора заместник-министъра на енергетиката, като така опроверга предишното си твърдение.

Странно е как служебното правителство вместо да се занимава с организирането на изборите за пореден път преобръща България с хастара навън. Първо кабинетът „Донев“ отмени решението за подготовка за присъединяването ни към ОИСР*, сега започва и смяна на стартиралия реален курс по диверсификация на енергетиката ни и се връщаме към зависимостите… и вероятно големите комисионни в офшорки.

 


*Организацията за икономическо сътрудничество и развитие води началото си от Европейската организация за икономическо сътрудничество (ЕОИС), основана през 1948 г., която е създадена с цел координация на икономическата помощ по плана Маршал, който тогава трябва да преустрои Европа след Втората световна война. По-късно в организацията са включени и държави извън Европа, а през 1961 г. тя се преобразува в Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Основна задача на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е изграждането на по-силни икономики на страните членки, подобряването на ефективността, стимулиране на пазарната икономическа система, разрастването на свободната търговия, както също и подпомагане на развитието освен на индустриализираните, и развиващите се страни.

Вижте още:
Митове и факти за цените на природния газ. Кой колко плаща?Откакто започна войната в Украйна Европа буквално е на колене пред Русия, когато става дума за газ. …Jul 20 2022skafeto.com

Васко Начев: До 19 август трябва да кажем ще вземем ли танкерите с газ, или не. После изчезва офертатаТези 7 танкера съществуват. Зависи от желанието ни дали ще ги вземем, или не. За да се случи – трябв…Aug 4 2022skafeto.com

Трайчо Трайков: Газът от Газпром би бил по-скъп от азерскияКметът на софийския район „Средец“ и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяв…Aug 5 2022skafeto.com

ЕК договори с Азербайджан удвояване на вноса на природен газЕвропейската комисия подписа меморандум за разбирателство с Азербайджан за удвояване вноса на природ…Jul 18 2022skafeto.com


loading...