Два дни след като прокурорите от осем американски щата, начело с главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс стартираха съдебни дела за измама в особено големи размери (над 800 млн. долара) срещу българската криптобанка Nexo, родните институции мълчат за грандиозния скандал, достигащ размерите на аферата OneCoin на Ружа Игнатова.

От БНБ отказаха да коментират как компанията Nexo развива бизнес с депозити и лихвоносещи ценни книжа от офисите си в България, при положение, че дружеството не е лицензирано да извършва банкова и финансова дейност на територията на Европейския съюз, пише lupa.bg. На практика Nexo развива незаконна финансова и лихварска дейност, но в криптовалута и то пред благосклонните погледи на БНБ, ДАНС и Комисията по финансов надзор.

Новият OneCoin: САЩ съди за измами българска платформа за криптовалута. ДАНС и БНБ мълчат
Офисът на Nexo в София на бул. „Никола Вапцаров“ №16. Оттук са извършени повечето измами срещу американски инвеститори

Макар от Nexo да твърдят, че не работят с български клиенти, по-голяма част от сделките им с криптовалута преминават през офиса им в София. От Nexo обаче доскоро мамеха, че не извършват дейност на територията на Ню Йорк – нещо, което беше окачествено като лъжа и измама от главния прокурор на щата Летисия Джеймс.

Срещу Nexo се води официално разследване за крупни измами от осем американски прокурора, но българските регулаторни органи нехаят за скандала.

Гробовно мълчание по темата засега запазва и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), откъдето би трябвало да следят за случаи на пране на пари и финансови измами.

„От БНБ и ДАНС проспаха фалита на КТБ, пропуснаха и OneCoin на Ружа Игнатова, а сега неглижират и финансовата пирамида Nexo. Дано това да се дължи на некомпетентност, а не на корупция в особено големи размери по най-високите етажи на властта“, коментират финансисти.

Припомняме и едно нетолкова старо разследване на журналистите от bird.bg, което показва връзки на Nexo към станалата печално известна фондация HelpKarma и фирмата credissimo:

Интересно паралелно развитие имат фондацията Хелп Карма и „криптобанката“ Nexo, която предлага лихви и кредити за депозити в криптовалута и се определя като най-голямата в света в този бранш с над 1 милиард долара трансакции за последните две години и 1 милион потребители.

– През март 2018 в УС на Хелп Карма влиза Калин Кънчев, баща на Коста Калинов Кънчев;

– Точно тогава стартира дейността на Nexo, която прави първото си ICO (първично публично предлагане на койни) през март 2018 г.;

– Коста Калинов Кънчев се афишира като съосновател на Nexo заедно с бившия политик от ДБГ Антоний Тренчев и Георги Шулев – синът на бившата вицепремиерка Лидия Шулева;

– От страницата на Nexo не се разбира кои са юридическите лица зад тях, но с търсене из регистрите се открива, че това са Nexo AG в Швейцария и Nexo Inc в САЩ, чийто действителен собственик е Коста Калинов Кънчев;

– първоначалното финансиране на Nexo е от „Кредисимо“, като връзката с „Кредисимо“ се изтъква от Nexo като гаранция за клиентите;

– Nexo е подкрепена при старта си от Arrington XRP Capital, хедж фънд създаден от влиятелния основател на TechCrunch Michael Arrington. Арингтън инвестира в Nexo и е техен съветник до средата на 2019 г. https://www.crunchbase.com/…/nexo-0ab2-undisclosed–2a3cbc8c;

– В Arrington обаче има и българска връзка и тя не е случайна. Съветник в екипа на Arrington е Наталия Караянева http://arringtonxrpcapital.com/team/;

– Наталия е родена рускиня, но е станала българка след брака си с Петър Караянев;

– Петър Караянев пък е син на Елена Караянева. Тя е търговски директор на фирмите на Ветко и Маринела Арабаджиеви и беше арестувана заедно с тях по обвинения за пране на пари и данъчни измами.

Bird.bg

 


loading...