Кристалина Георгиева Китай 2023 прогнозите за световния икономически растеж Кристалина обвинения възстановяване на глобалната икономика Кристалина Георгиева икономика мерките за подкрепа на икономиката

„Ситуацията в световната икономика е изключително нестабилна и не са изключени рецесии. Ще бъде трудна 2022 г., но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна. Рисковете от рецесия се увеличиха. Забавянето на икономическия растеж може да бъде „неизбежната цена“ предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност“, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Според ръководителя на МВФ ситуацията в световната икономика „значително се е влошила“ спрямо април, когато беше публикуван последният доклад на фонда. Това се дължи на глобалната инфлация, по-високите лихви, икономическото забавяне в Китай и санкциите, свързани със ситуацията в Украйна.

През следващите седмици фондът за трети път тази година ще понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2022 г., който в момента възлиза на 3,6%, допълни пред „Ройтерс“ Георгиева.

Икономистите на МВФ все още продължават да изчисляват икономическите показатели. Актуализираните данни се очаква да бъдат публикувани в края на месеца.


loading...