Крум Зарков Борисов Шенген

Решението за присъединяването ни към Шенген ще бъде взето на 8 декември, а България има всички шансове да постигне резултат. Това заяви пред БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той е обнадежден, че ще бъде признато правото на страната ни да бъде в Шенгенското пространство. Зарков посочи, че през последните месеци България е успяла да привлече подкрепата по въпроса от страна на евроинституциите на най-високо ниво. Извършени са и няколко проверки на границата ни, като всички са установили, че изпълняваме изискванията за Шенген.

По негови думи последното препятствие е позицията на Нидерландия.

Той обаче изрази увереност, че Амстердам ще застане на правилната позиция, защото нямало практически аргументи да се противопостави.

„Предприехме един фронтален и честен подход, поставяйки всичко на масата и показвайки какво се прави. Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното“, подчерта правосъдният министър.

Той отбеляза, че когато границите с Гърция и Румъния станат по-проходими, ще можем да концентрираме допълнителни усилия и да укрепим охраната на българската граница.

Не може страната ни да изпълнява всичките ни задължения, а гражданите ни да не ползват произтичащите от това права, категоричен бе Зарков.

Според него Народното събрание не е трябвало да отваря дебата за Изборния кодекс. Той определи като грешка факта, че БСП са се превърнали в основен флагман на тази тема.

Зарков бе категоричен, че авторите на твърденията, че изминалите избори са били фалшифицирани, трябва да носят отговорност за думите си.

Министърът защити изцяло машинното гласуване и предупреди, че каквото и да решат депутатите оттук-нататък, то ще навреди на доверието в изборния процес заради всичко, изречено до момента.

По негови думи не методът на гласуване определя резултата от изборите. Той можел да спомогне на тези, които мамят.

„БСП не е от тези партии, никога не е била и се надявам никога да не бъде. Затова не методът на гласуване ще помогне на БСП да привлече гласове“, изрази увереност Зарков.

Той изрази надежда 48-ото НС да си свърши работата, като приеме необходимите закони и състави мнозинство.

Относно призивите на червения лидер Корнелия Нинова към бившите ѝ съпартийци да се завърнат в редиците на БСП, Зарков изрази мнение, че обединение в ляво може да се получи едва след като партията претърпи обновление, което задължително включва и смяна на нейния лидер.

Той определи напрежението в БСП като херметическа тенджера – все по-изолираното ръководство натиска капака и клапанът започва да изпуска.

Според него обновлението на БСП е първата крачка преди обединението на левицата. Дали обединението е възможно, зависело от обновлението на столетницата.

Докато херметическата тенджера е в тази ситуация, аз лично няма да помагам за нейното експлодиране, категоричен е Зарков.

Припомняме, в Шенгенско пространство, което обединява 26 страни. България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Европейската комисия вече посочи, че България е готова да се присъедини към Шенген. Страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г., но все още не е приета. Държавата, която спира присъединяването на страната ни към Шенген към момента обаче е Нидерландия.


loading...