Ангел Кунчев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Трябва да сме подготвени, за да мине вълната по-леко, а ние не сме. Хората с бустерна доза ще бъдат защитени, а тези с две дози не особено. Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, най-вероятно ще се появят и нови варианти. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв.

Той добави, че вече е добре, след като изкара коронавируса преди месец и то средно тежко. „Добре съм, всичко е наред. Работим интензивно и чакаме новите вълни“, сподели Кунчев.

„Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така: „В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами“. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко, броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме“, смята доц. Кунчев.

Той посочи, че в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани.

Кунчев припомни, че случаи на новия щам вече са регистрирани в съседни на страната държави като Румъния и Гърция. Въпрос на време било да дойде и у нас, а медиците ежедневно секвенират проби и следят дали това се е случило.

На въпрос има ли смисъл 5-годишното дете да бъде ваксинирано, Кунчев препоръчва това да бъде направено, за да му бъде осигурена пълна безопасност.

„Човек може да го кара по-леко, но това не значи, че не е приносител на вируса. Ваксинираният пази най-вече околните, но преди всичко той има имунитет за самия себе си“, посочи той.

Според здравния инспектор над 5 млн. деца са ваксинирани в САЩ и при нито едно от тях няма развито автоимунно заболяване в следствие на ваксината.

„Миокардитите са изключително рядка реакция, която се среща само при възрастните. Няма основание да се говори и за репродуктивни проблеми“, категоричен беше доц. Кунчев.

„Оказва се, и мен ме стресира изключително много, че навсякъде има антиваксъри, но у нас те са най-кръвожадни. Един български град си замина, а те продължават да разпространяват какво ли не – чипове, самолети, графенофокиси. Щях да седна и да запиша всички теории, които бяха създадени, те са над 10. Това не е нормално, като има толкова много данни. Има седмици, в които нямаме нито един ваксиниран починал. В цялата работа има нещо оптимистично. Ние направихме едно проучване, което показа, че около 10-15% са крайни антиваксъри и с тях няма как да се преборим. Но има още две групи, които се колебаят. Ето за тях си заслужава да направим тази кампания“, смята още здравният инспектор.

По думите му един от пропуските у нас е, че не е имало хубава конструктивна кампания за ваксинация.

Вирусологът проф. Радка Аргирова пък каза пред БНТ, че се намираме в нов период на здравната криза.

„Не е завършила напълно поредната вълна от Делта варианта, а до дни очакваме и Омикрона, който се разпространява бързо, но протича леко. На фона на лекото протичане, смъртността в страните, в които е разпространен, е ниска, което се дължи на масовата ваксинация“, каза още тя.

„Усложненията от коронавируса може да засегнат всеки орган от нашата система – дробове, мозък, сърце и т.н“, допълни проф. Радка Аргирова и разкри, че се изготвя ваксина за всички варианти.

„Пфайзер“ и „Модерна“ работят по въпроса, разкри вирусологът.

„Като вирусолог съм привърженик на строгите мерки. Но те имат своето икономическо и социално отражение. Апелирам за мъдро решение от всички. Знаем как да се предпазим – за ваксините, маските, дистанцията, за препълнените заведения. Ако всеки е с глава на раменете си, може да намери разумния компромис за запазване на живота в нормални граници, за да оцелеем икономически“, заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR“.

Прогнозите ѝ са за покачване на случаите у нас, което ще усетим в началото на януари.

„Българският опит с празниците показва, че грипната вълна идва с българите, които се прибират за празниците от чужбина. Тя започваше от началото на януари. Тъй като не искаме да си променим навиците, предполагам, че и тази година много хора ще си дойдат да се видят родните си. Моят призив е да дойдат подготвени, да са си направили бустерна доза. А посрещачите тук също да са ваксинирани. Тържествата трябва да бъдат в разумни граници“, призова Гломб.

Виж още:Официално! Омикрон вече е в БългарияЧастна лаборатория у нас съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант на вируса Омикрон в Бъ…Dec 22 2021skafeto.com