Кунчев

Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб (НОЩ).

Той обясни, че никой не го е питал дали да го включи в Щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит:

„Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа“.

По думите му работата на Щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от COVID-19.

„Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това – неминуемо ще има отражение на заболеваемостта“, категорично заяви той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

„България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно“, коментира доц. Кунчев и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите – инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.

Здравният инспектор съобщи, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.

Колективният имунитет е постижим през август, смята той:

„Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите“.

Според него е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант.

Виж още:Здравният министър в оставка: Следващото правителство да си прави нов щабОбърнахме тенденцията в съотношението между излекувани и новозаразени, обяви министърът в оставка пр…Apr 16 2021skafeto.com

Реакции: Разпускането на Щаба е безотговорно, вирусът не си е тръгналБългарският лекарски съюз (БЛС) се обяви срещу изненадващото решение на премиера в оставка за разфор…Apr 16 2021skafeto.com

Борисов нанесе неочакван удар – разформирова Щаба без обясненияНационалният оперативен щаб за борба с коронавирусната епидемия е разформирован, считано от днес. Но…Apr 15 2021skafeto.com


loading...