третата вълна

Ваксината на Moderna върви по стъпките на Pfizer/BioNTech, подадено е заявление за регистрация в Европа и главният здравен инспектор Ангел Кунчев смята, че и тези ваксини ще бъдат у нас през януари месец следващата година. Процесът на разпространение на ваксината ще бъде отделен и ще трябва да се организират отделни хладилници, тъй като ваксината се съхранява на различни температура. Кунчев обаче увери, че властите работят и в тази посока и се стремят да осигурят и този процес. След разрешение от ЕМА и тази ваксина ще бъде внесена в България.

Планът за ваксинация на този етап е да посрещнем първия камион с ваксини на 25 декември вечерта или на 26 декември сутринта. Това ще са първите 10 000 дози за 5 000 души и пратката ще е символична. Имаме готовност, стартираме в София и Бургас, увери Кунчев в студиото на БНТ. Планиране са 67 000 за януари и 90 000 за февруари от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Ангел Кунчев очаква и през следващата година да се появят и други ваксини, включително индийска и турска. На множеството въпроси от зрители за руската ваксина, главният здравен инспектор подчерта, че тя няма разрешение за употреба в Европа. Русия дори не е подала документи за това.

Хората, които искат да си сложат руската ваксина, ще трябва да пътуват до Русия и да разберат режима, по който могат да направят това. Тъй като руската ваксина няма разрешение за употреба в Европа, не може да бъде направен и внос.

Всяка една ваксина трябва да има подпис на специалист за това, че е безопасна, и за това, че е ефикасна. Това до този момент не се е случило с руската ваксина, подчерта Кунчев и посочи, че дори и Турция се е отказала да прави ваксинация с нея и е избрала китайската на този етап, с аргумент, че Русия не може да защити добрите практики при производствения процес.

Също така Кунчев обясни, че ако една ваксина няма регистрация, както е с ваксината на Русия, няма и кой да поеме отговорността при странични реакции, както и при липса на ефикасност.

По темата за страховете на гражданите Кунчев попита: А кое лекарство няма странични ефекти?

Страните, които ще се справят с инфекцията, са тези, в които се вярва на експертите. Надявам се на разума на хората и в желанието им да се ваксинират, тъй като проблемът с коронавируса е много голям, отсече Кунчев.

Ангел Кунчев призова за ваксинация. Дори и за гражданите, които са изкарали вируса, трябва да следят нивата на антитела. На този етап наблюденията показват, че след преболедуване на третия месец нивото пада драстично. Това означава, че преболедувалият вече не е предпазен. Има и хора, които още от началото са с малко антитела – те е добре да се ваксинират веднага.

Самият Кунчев ще се ваксинира веднага, когато му дойде реда.

Главният здравен инспектор предупреди, че би било нормално увеличението на броя заразени с включването в статистиката на антигенните тестове, но така или иначе целта на властите да ограничат разпространението. „Никога не сме смятали, че можем да спрем напълно разпространението на вируса – това е нереална задача и цел, въпросът е колкото се може по-малко да се разболеят. Това, което гоним е да държим заразата под контрол“, посочи Кунчев.

Тепърва ще се правят анализи защо е толкова висока смъртността у нас. Проблемът е многофакторен – дали зарази възрастовата характеристика на населението, дали това, че сме много болни, дали заради неадекватна грижа в болниците… Трудно ще се правят изводите, но смъртността у нас остава висока, призна Ангел Кунчев.

Предизвикателство ще бъде ваксинирането на възрастните хора в 440 домове в България, като някои от тях са в отдалечени места. Кунчев не иска да се поставя въпроса за работещите във фермите за норки, тъй като това са 50 – 60 души и въпросът е много страничен. Въпросът е да спрем веригата на предаване от животно на човек, отсече здравният инспектор.

Ангел Кунчев не изключва ваксинацията да стане задължителна за определени дестинация. За България той е категоричен, че няма да стане това. Здравният инспектор обясни и че в момента за определени страни се пътува само с жълт паспорт – т.е. задължителна ваксинация за някои заболявания.

loading...