кучетата социално дистанциране

Ветеринари опровергаха новините от последните дни, че кучетата също трябва да практикуват социално дистанциране заради безопасността на стопаните си, както и за да се осуети разпространението на коронавируса, стана ясно от репортаж тази сутрин по бТВ.

Според специалистите изискването за кучетата да стоят на разстояние 2 метра от себеподобни, а котките изобщо не бива да бъдат пускани навън, не е наложително. Те също като хората ще се асоциализират, като при тях е още по-тежък удар за психологичното им състояние.

Новината за пренасяния от животни вирус започна да се разпространява след като експерти излизат с тази препоръка след проучване установяващо, че котки, хамстери, зайци и порове могат да се заразят с Covid-19.

Учени откриха, че котките, например, могат да предават вируса на себеподобни „по въздушен път“, както и че кучета дават позитивни резултати за заболяването.
Смята се, че коронавирусът, който причинява Covid-19, се е появил за пръв път при животни – вероятно панголини, въпреки че няма документирани случаи на предаване на заразата от домашни любимци на хора.

Ветеринарите също така забраниха да стопаните да „дезинфекцират“ кучето си като го обливат със спирт, или други препарати, както и всякакви подобни крайности. Това може да доведе до тежки инфекции за животното. Достатъчно е да му се измият лапите както и без това много хора правят след като са били на разходка с домашния любимец.

loading...