Кърлежите плъзнаха Кантарджиев хепатит мерки

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Кърлежите плъзнаха вече по градинките и междублоковите пространства. Появиха се преди месец. При температури над 5 градуса се явяват първите популации, някои от които са носители на инфекции. С временното застудяване се намали тяхната активност. Това обясни бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, пише lupa.bg.

„След контакт с треви в междублоковите пространства, в парковете или изобщо в природата трябва да се проверявате за кърлежи, защото ако паразитът се свали до 24 часа, той не пренася инфекция. При махането му възрастният човек е необходимо да вземе еднократно 200 мг доксициклин – 2 таблетки по 100 милиграма, а децата – 10 мг на килограм някакъв макролиден антибиотик. Това намалява 10 пъти вероятността от заразяване с лаймска болест, марсилска треска, ерлихиоза и анаплазмоза – четирите чести бактериални инфекции, които се пренасят от вредителите“, обясни медикът.

„Сега е периодът, в който трябва да се пръскат заблатените места и водоемите срещу комари. Ако не се направи в този момент, след разлистването на дърветата, мерките за пръскане с ареоплани са неефективни“, предупреди експертът.