кърлежи София

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Високи над метър треви или окосени до средата зелени площи в София. В Смолянско отчитат много случаи на ухапани от кърлежи. На метри от метростанция в квартал „Младост“ личи, че е косено, но само на метър от пътя. На места тревата е два пъти по-висока от куче. Подобна е и обстановката в квартал „Мусагеница“.

От Столичната община уточниха за Би Ти Ви, че до края на седмицата трябва да приключи второто косене в града. Направили са и извънредна проверка спазват ли се сроковете.

“Има райони, които косат 3-4 пъти вече. В същото време има райони, които са косили само един път или дори не са го приключили. Санкциите на кметовете са на изборите. Хората решават дали да ги наградят, или накажат. Не мога аз да ги накажа“, каза Йорданка Фандъкова.

Във високите треви има и бум на кърлежи. В Смолянско за ден 15 души са потърсили помощ в областната болница. Сред тях и Атидже Истамбулова, опитала сама да го извади.

„Сигурно съм откъснала главата, боли, червено ми стана. В ливадите има, отидох малко картофи да насадя и фасул, и тогава ми е влезнал, нищо не разбрах“, каза тя.

„Следва сега да се ревизира, да се види какво е останало и да се премахне. Хубаво е да се изследва за Лаймска болест и да се профилактика с антибиотик“, заяви началникът на спешно отделение в МБАЛ-София д-р Васил Гривнев.

Всеки ден случаите на ухапаните се увеличават, сред тях – и деца.


loading...