Демерджиев Къро Магнитски

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Този разстрел се е случил в един много ключов контекст, какъвто е посещението наскоро на българска делегация и на самия президент на България в Република Южна Африка. Не ги обвързвам двете, казвам какъв е контекстът“.

Този коментар направи пред БНР Димитър Стоянов, журналист от разследващия сайт BIRD.bg, във връзка с информацията, че издирваният по искане на България от Интерпол Красимир Каменов – Къро е бил застрелян рано тази сутрин в Кейптаун, Южна Африка.

Той се позова на журналистически разследвания на негови колеги, според които след смъртта на „големите имена“ във ВИС 2 легалната и нелегалната част от бизнеса на групировката са били поделени между Христофорос Аманатидис – Таки и Красимир Каменов – Къро:

„Къро отговаря за относително легалната част, а при Таки остава наркоразпространението и наркотрафика“.

„Гешев подозираше, че Къро е давал показания пред американските власти и че се прави опит Иван Гешев да бъде санкциониран по „Магнитски“, вероятно и не само. … Според мен Гешев е имал яснота кой какви показания и пред кого е дал. Има хипотеза, че смъртта на Красимир Каменов – Къро го ползва, защото очевидно той (Къро) е знаел нещо за него и или е свел до знанието на чуждите власти тези данни, с които разполага, или е щял да го направи“ , коментира още Стоянов.