Знаковата фигура от криминалните среди Красимир Каменов-Къро и жена му са убити в дома им в Кейптаун, потвърдиха в четвъртък източници на Mediapool.

По-късно от южноафриканската полиция публикуваха информация, че са открили телата на четирима души – двама мъже и две жени, „за които се смята, че са от български произход“. Четиримата са били застреляни. Телата са открити в предградие на Кейп Таун около 8.20 часа местно време в четвъртък. Според местната полиция убитите са на възраст между 40 и 50 години.

Часове по-късно външното министерство съобщи, че българското посолство в Република Южна Африка потвърждава за четирима убити, за които се предполага, че са български граждани, без да уточнява дали става въпрос за Къро.

„Мотивът за убийството все още се установява“, пише още в съобщението на полицията.

Междувременно в медиите в ЮАР се появиха и кадри от мястото на убийството.

МВнР: Има данни за четирима убити, но нямаме официална информация
Посолството на България в РЮА е информирало за убийство на четирима души в Кейптаун, за които се предполага, че са български граждани, съобщи малко преди 16 ч. в четвъртък и българското външно министерство.

Въпреки това обаче официална информация от съответните власти в страната на акредитация не е получена в българското задгранично представителство, което е установило и поддържа оперативен контакт с компетентните органи и служби.

„Посолството на Република България в Република Южна Африка търси информация по официален ред от властите в държавата и веднага след постъпването ѝ ще я предаде на компетентните власти в България“, съобщиха още от външното министерство. Оттам допълват, че информират в оперативен порядък МВР.

Кой е Къро?

Къро бе известен като част от силовата групировка ВИС и бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на бившия началник на „Криминална полиция“ Любомир Иванов в началото на 2022 година.

В края на април Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Смъртта на Къро се случва малко повече от месец след прословутата пресконференция на главния прокурор, на която бившият член на ВИС бе уличен като част от заговора срещу Иван Гешев.

Главният прокурор обвърза Къро с Цветан Василев и обясни, че тяхната цел е била да дискредитират държавното обвинение.

„Връщаме се в мутренските времена“. Това бе краткият коментар на главния прокурор след новината за убийството на Къро. Той не отговори дали смята, че покушението срещу Каменов има някаква връзка с взрива до колата му, избухнал на 1 май на пътя София-Самоков.

„Мисля, че бях категоричен още преди две години. Казах, че това, което се случва с българската прокуратура, ще доведе и е довело до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години. Дали не е така?“, заяви Гешев.

Заговорът
Тезата на прокуратурата бе, че Къро е в основата на заговор, в който участват още Дилиян Георгиев, бившият банкер Василев, както и журналистът от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов. Тогава прокуратурата пусна записи с неизвестен произход, за които твърдеше, че съдържат обсъждане за т.нар. заговор. Разследващите казаха, че флашките били открити при обиск в дома на Георгиев, който е задържан по съвсем друго дело – за притежание на наркотици.

По този случай бе образувано дело, но не е известно да има повдигнати обвинения. В единственото си изявление по темата пред сайта „Афера“ Каменов заяви, че нямал нищо общо.

Обвинението
Каменов бе обвинен изненадващо като подбудител на убийството на бившия полицай Иванов няколко седмици след пресконференцията за заговора. Това изглеждаше странно при условие, че сочените за физически извършители бяха арестувани месеци по-рано. След повдигането на обвинение той бе обявен и за международно издирване по линия на Интерпол.

У нас Къро е известен и със собствеността на зеленчуковата борса „Къра“ в столичния квартал „Слатина“. Там на няколко пъти през последните години бяха залавяни големи кокаинови пратки. Въпреки това няма информация той да е бил обвиняван по тези случаи.

По официални данни Каменов е част и от управата на дружество, което държи няколко големи паркинга в София, някогашна общинска собственост. Каменов е свързван със силовата групировка ВИС-2 и издирвания от години Христофорос Аманатидис-Таки, за когото се твърди, че е основна фигура в наркотрафика у нас.