Късно е за китка

„Пет пъти предупредихме, че моделът „Борисов“ в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Демократична България“, за разграждането на този модел и те пет пъти я отхвърлиха. Но точно с едно действие, за един ден бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за националната сигурност и за геополитиката сектор – енергетиката“, каза на специален брифинг на „Позитано“ 20 председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че Парламентарната група на „БСП за България“ внесе миналата седмица в парламента предложение за мораториум на сделки и смяна на бордове на държавни фирми на отиващото си правителство до избор на ново такова, но предложението е било отхвърлено от новите политически субекти, които заявяваха желанието си да променят статуквото.

„След като разбраха гафа си, започнаха да се обясняват с някакви си процедурни хватки. А сега искат да го внасят в парламента. Ако перифразирам една поговорка, ще кажа: „Късно е, колеги, за китка“, коментира Нинова.

Лидерът на БСП разясни какво е се е случило само за денонощие в енергетиката: „Спешно, на извънредни заседания, се излъчиха новите бордове на енергийните дружества. Проведоха се общи събрания, събраха се десетки необходими документи, произнесе се министърът на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписванията за 24 часа. Нещо, което обикновено отнема седмици. Това са промени в Българския енергиен холдинг, АЕЦ „Козлодуй“, „Минпроект“ и др. Борисов се бетонира в енергетиката за пет години напред. Такива са договорите на новите бордове.“

На присъстващите журналисти беше предоставен набор от документи – протоколи и решения, заявления за вписване в Агенцията по вписванията, както и справка от Търговския регистър за свързаност на новоизбраните лица, от която може да се види ясно кой кой е в новите бордове.

„Защо уж новите политически субекти в парламента, които искаха да съборим статуквото – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Демократична България“, обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него?“, попита Корнелия Нинова на брифинга и добави, че утре ще предостави нови факти и документи по темата.

БЕХ е мегаструктура, обединяваща четири структуроопределящи компании в сектор „Електроенергетика“ – „ТЕЦ Марица изток 2“, „АЕЦ Козлодуй“, „Национална електрическа компания“ (НЕК) и „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО). В сектор „Газ“ холдингът управлява „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

Дружеството е изцяло държавно с принципал Министерството на енергетиката. Уставният му капитал е приблизително 3,5 млрд. лева.

Припомняме, че смяната на караула в най-важното у нас енергийно дружество – БЕХ, започна буквално ден преди изборите, когато държавата обяви кои ще са нейните представители в ръководството.

Това са бившият председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и Стелиан Коев, който е оглавявал дирекция в мини „Марица Изток“. Един от тях ще стане следващият изпълнителен директор на БЕХ. Почти сигурно е, че това ще е Валентин Николов от ГЕРБ, пише Епицентър.

Станишев отговори на Нинова: Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС?

Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС?

Този въпрос зададе на лидера на БСП Корнелия Нинова президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Той отговори във фейсбук на изявлението на Нинова, че „Борисов признава, че е координирал със Станишев махането ми“.

„Партийната лоялност не ми позволяваше до този момент да коментирам резултатите на БСП. Очаквах Националният съвет да даде ясен знак, че е разбрал посланието на избирателите на тези избори. Това не се случи. „Продължаваме напред!“, написа в социалната мрежа Станишев.

Публикацията му в социалната мрежа продължава така:

„Днес стана очевидно, че разгромът на левицата на парламентарните избори ще бъде оправдаван чрез груби лъжи и манипулации. Чрез фейсбук постове на партийния лидер. Левият опит за политическо шоу.

Според Нинова, Борисов “ме е молел да я махна”. Задкулисно – от парламентарната трибуна. Е, не го послушах и днес тя е председател на БСП. И я моля да отговори на няколко въпроса, които вълнуват хората в партията.

Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС? А БСП трябваше да плати тази скъпа цена на изборите?

Какво налага превръщането на БСП от голяма, демократична и сложна партия в средна, опростена, лидерска формация?

Как като единствена опозиция губиш поредните избори и отблъскваш половин милион избиратели?

“Късно е, колеги, за китка!” Цитат от днес, от брифинга на ръководството на “Позитано” 20, с който Нинова нападна партиите на протеста. След всички опити на същото ръководство да се покаже като участник в протестите. Откривате ли политическа логика? Аз вече не откривам дори здрав разум.“

Виж още:Нинова отговори на Борисов: От А до Я да го карате, мен ме няма във вашата азбука„Да, господин Борисов, чувам викове за оставка пред Позитано от хора, на които плащате четири години…Apr 18 2021skafeto.com


loading...