Кьовеши пристигна

Този следобед на посещение в България пристигна главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, съобщи БНР. Страната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от Кьовеши институция започна да работи на 1 юни.

Целта на посещението й в България е да ускори процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации. Тя пристига в София по своя инициатива, а не е поканена от някого.

Първата ѝ среща е с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Малко след 17.00 ч. тя пристигна в Министерството на правосъдието, пред което се проведе протест срещу главния прокурор.

Визитата на Лаура Кьовеши идва на фона на продължаващи граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Протестиращите носят плакати на български, румънски и английски, които призовават Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“, скандирайки „Гешев е позор!“.

Очаква се основната тема на разговор със Стоилов да бъде непопълнените места за български делегирани прокурори.

Предвидена е работна среща и с главния прокурор Иван Гешев и с прокурорската колегия на ВСС, на която ще се обсъди попълването на предвидения за България брой на европейски делегирани прокурори.

Кьовеши ще говори пред медиите утре, а програмата ѝ се пази в тайна от съображения за сигурност. Посочва се единствено, че тя ще посети офиса на институцията в София и ще проведе срещи с българските власти.

Виж още:BG службите във вендета с фейсбук група за Лаура Кьовеши?Публикуваме без редакторска намеса статията „Софтуерът на службите. Как Фейсбук група за Лаура Кьове…Feb 18 2020skafeto.com

EuroNews: В България управляващите се страхуват от Лаура КьовешиМного граждани на ЕС и експерти в областта на правовата държава се надяват, че създаването на Европе…Feb 9 2020skafeto.com

Очакванията в Германия: Кьовеши ще пипа с много здрава ръка в Източна Европа, знае им привичкитеРумънката Лаура Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която започва работа през 2021 година. Н…Sep 25 2019skafeto.com


loading...