Кюфтета и пържоли

Кюфтета и пържоли са причинили големия пожар в административната сграда на химическия гигант „Неохим“ в Димитровград, който причини невиждана паника в града и вдигна на крак пожарникарите от цялата Хасковска област. За щастие няма пострадали, стихията е потушена и няма опасност за хората от завода и Димитровград, пише Монитор.

Пламъците лумнали от скара в кухнята, на която готвачите пекли пържоли и кюфтета. Оставало им да сложат и надениците, когато абсорберът изгорял. Кухненският уред за филтриране бил свързан с комина. Искрата обаче подпалила натрупаните в инсталацията сажди и мазнини.

„Запазихме спокойствие и се опитахме да изгасим огъня с наличните пожарогасители, но не успяхме“, разказа готвачът Пламен Петков.

Тогава подали сигнал на спешния телефон 112. Той бил получен около 9,25 часа сутринта във вторник. Огромни облаци дим се извиха над химическия завод. Те предизвикаха невиждана паника в близките до завода квартали.

Торовият завод в Димитровград произвежда амониева селитра и инсталациите му са изключително взривоопасни. Гордостта на някогашната социндустрия дори разполага със собствена противопожарна служба. Пламъците бяха далеч от производството, но хората които не знаеха това, се притесниха. Защото огромните огнени езици и стълбовете пушек се виждаха от далеч.

На място са били изпратени 10 екипа огнеборци от цялата хасковска област.

„За щастие няма пострадали хора. Няма и никаква опасност за хората в завода и за Димитровград. Въпреки, че пожарът е сериозен е пострадала само административната сграда до входа на завода. А те е много далеч от производствените инсталации“, каза кметът на Димитровград Иво Димов, който също дойде на мястото на пожара. Властите призоваха хората да запазят спокойствие. Не беше предприета евакуация нито на работещите в „Неохим“, нито на населението на Димитровград.

Около 14 часа пламъците бяха изгасени, а екипи от огнеборци останаха на дежурство, за да не се разпали отново огнената стихия от силния вятър в Димитровград.

Още от България


loading...