бежанци

Ситуацията с бежанците днес даде първи признаци на нормализация. Сутринта стана ясно, че лагерът в Елхово затваря, тъй като изпратените там хора са разпределени предсрочно по бази и хотели и днес окончателно ще отпътуват от фургоните. В 9:00 часа 220 души потеглиха към други населени места, където вече да се настанят по-трайно. Отново става дума за хотели, само че в зимните курорти Пампорово и Боровец, както и в Старозагорските минерални бани.

В репортаж на БТВ се разбра още, че държавата е имала идеи да прехвърли бежанците по стадиони в различни градове, докато намери къде да ги настани за постоянно. Нито една община обаче не се съгласила, като оправданието било, че за целта трябват решения на общински съвети и пр. Така се и стигнало до отваряне на бежанските центрове в Сарафово и Елхово, като в Сарафово в последните дни се изграждаше допълнително палатков лагер за бежанци. Този лагер остава, но в центъра в момента няма бежанци – намерено е място за 60 души в държавна база в Приморско.

ПОЛИТИЦИТЕ

Днес Народното събрание ще изслуша вицепремиера Калина Константинова за ситуацията с бежанците у нас. Константинова не се е появявала публично след видеообръщението, с което бе обявен курс украинците да се изпращат към лагерите в Сарафово и Елхово за разпределение из страната. Тонът на това обръщение, в което в почти прав текст се казваше, че украинците капризничат и не желаят като българите да търпят липсата на здравна грижа, забавените социални помощи и пр., взриви обществените настроения в последните дни.

Изслушването е по инициатива на ГЕРБ. „Общественото мнение вече произнесе своята присъда – нейната оставка. Ние обаче искаме преди да дойде нейната оставка, тя да продължи да идва тук и докато вие гледате усмивката ѝ, да ви е срам“, заяви от парламентарната трибуна Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Днес Деница Сачева каза пред БТВ, че проблемите с бежанците и енергетиката могат да бъдат повод за вот на недоверие. „Когато сме готови с нашето решение, веднага ще го обявим. За момента това, което правим е да казваме истината, да показваме това, което се случва в управлението, за да бъдат хората убедени, че този вот на недоверие трябва да има успех не за опозицията, а за обществото“, заяви Сачева.

Константинова предизвика критики и в управляващата коалиция. „Демократична България“ обяви изказването й за грешка, но я оправда, че на „всеки се случва да не прецени как стоят нещата“. Днес дипломатична критика отправи и Любомир Каримански пред БНТ. „Адекватността на поста вицепремиер трябва да отговаря на ситуацията, това не е така в момента“, каза той.

Виж още:Пристигнаха първите бежанци в Сарафово и Елхово! Украинка проплака: Ама това е затворЗапочна настаняването на бежанци от Украйна в буферните бази в Сарафово и в Елхово. Всеки бежанец, к…May 31 2022skafeto.com

Драстично се увеличава потокът от украински бежанци, които напускат БългарияДрастично се увеличава потокът от украински бежанци, които излизат от страната през ГКПП „Дуранкулак…Jun 1 2022skafeto.com


loading...