лекарства COVID-19

От 18 лекарства срещу COVID-19 само 9 са безплатни, а 3 липсват. Това коментира пред Нова телевизия Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Общо 18 лекарства са специално за диагнозата COVID-19. От тях 4 лекарства трайно липсват – например антикоагуланти. 9 от тях са с доплащане, защото без това те са само референтни. Има 9 безплатни лекарства, част от тях ги няма на пазара, защото се изнасят, въпреки че държавата забрани износа им“, обясни Костов. По думите му всички 18 лекарства са в напълно реимбурсирани групи, но в действителност само половината са напълно безплатни, а от тях 3 ги няма, т.е. остават напълно безплатните и налични лекарства са 6.

„Безплатните медикаменти се предписват еднократно и са до три броя на рецепта, освен това са само за осигурени хора. Има и терапевтични курсове, които не трябва да се нарушават – варират от 3 до 10 дни. След като изтече определеното време, за което са предписани медикаментите, пациентът вече трябва да си ги заплаща сам, в случай че терапията му продължава“, обясни Костов.

Наскоро Националната здравноосигурителна каса посочи списък с лекарства, които ще са безплатни за пациенти с лека форма на коронавирус, които са преминали през COVID центрове. Те са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

На много места обаче предписването им, което трябва да става с електронни рецепти, все още не тече гладко. В Бургас например стана известно, че въпреки че има две поликлиники, които са сключили договор с НЗОК, те все още не могат да изписват безплатни лекарства за домашно лечение, тъй като чакат софтуера за рецептите.

Виж още:След срещата при премиера: С Covid сертификат в молове, ресторанти и на хотел?До 10 дни здравните власти и туристическия бранш ще решат какви сертификати и документи ще се изискв…Sep 23 2021skafeto.com

Директор на детска градина в София поиска от родители задължителен сертификатДекларация и представяне на ваксинационен сертификат срещу COVID-19 – това е поискала от родителите …Aug 13 2021skafeto.com

Алъш-вериш! Хванаха лаборатория в Габрово да издава фалшиви сертификати за К-19Медицинска лаборатория в Габрово е била запечатана вчера заради издаване на фалшиви сертификати срещ…Aug 12 2021skafeto.com


loading...