Лена гешев

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова, съобщи вестник Сега.

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова. Това съобщи bTV, като цитира държавното обвинение. Разследването е за сключена неизгодна сделка и е започнало преди месец, съобщава прокуратурата. Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Лена Бориславова.

Пред „Сега“ говорителката на градската прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова отказа да потвърди информацията, както и да отговори на въпросите на „Сега“ по темата, които отлежават в държавното обвинение от близо 2 седмици. Освен за разследване срещу Бориславова, имаше въпроси и дали прокуратурата е свършила нещо по сигналите за нарушения при кредитиране от ББР. Прокурор Петрова твърди, че няма разрешение да предоставя информация.

Както „Сега“ писа още на 26 юни, прокуратурата проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Бориславова. Бориславова не отговори на обаждането на „Сега“.

„Прокуратурата се е „самосезирала“, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, б. а.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение“, написа неотдавна Бориславова във Фейсбук. Пред „Сега“ тогава тя уточни, че не е разпитвана по проверка или досъдебно производство по казуса и отказа друг коментар.

От ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ) – кой, защо и при какви условия го е сключил. Лена Бориславова беше част от това адвокатско дружество.

ББР стана обект на много проверки и разкрития, докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката миналото лято. Стана ясно, че на определени фирми са отпускани необезпечени „балонни кредити“. Бориславова напомни, че „старите големи кредити на въпросните 8 компании … е, без изненада – изпадат в неизпълнение, т.е. няма #КОЙ да върне онези 2 млрд. лв. Наказани няма…“


loading...