Ще счупим сглобката Лена Бориславова депутат Продължаваме Промяната третият мандат Лена Бориславова руски петрол

Български политици, анализатори, политолози и други появяващи се в обществените медии лица, получават заплащане директно от руската държава, в размер на 4000 лева месечно. Такива данни имали службите ни. Това заяви началникът на кабинета в оставка – Лена Бориславова пред радио „Дарик“.

Запитана дали има и известни журналисти, тя не пожела да даде ясен отговор. Парите им се давали, за да формират обществено мнение в полза на удобните на Руската федерация тези. Относно номинацията на Асен Василев за премиерския пост Бориславова каза, че се изисква голяма смелост и почтеност, за да вземеш такъв ход. Тя разкритикува желанието на професионалните политици да останат на всяка цена. „Биткаджийството, от своя страна, също крие риска да не може да бъде продължено това, което е преборено и извоювано“, обясни тя.

„Те се използват не за да разберем същината на проблема, а се използват за да се заиграят с погрешни разбирания и страхове на една част от населението“, обясни тя относно „френското предложение“ и изгонването на руските дипломати.

„Имаше трибунки, за да пазим разбиранията на един електорат, който не живее в настоящето“, обясни тя.

„Имаме принципа на четирите очи, където Кирил Петков и Асен Василев, рамо до рамо… Решават в каква посока да се продължи. Това бе обсъдено на едно много емоционално заседание на парламентарната ни група, което продължи над 4 часа. Всеки осъзна какъв исторически избор прави една личност в името група от хора“, обясни Бориславова.

По думите на Бориславова Корнелия Нинова не е била фактор във взимането на това решение.

По думите й от ИТН сега са още по-недоволни, а според нея няма да бъдат доволни докато не получат мандат и не предложат спорни кандидатури.

Лена Бориславова бе категорична, че разговори с хора, които предпочитат да си пълнят нощното шкафче с кюлчета не са партньорите, с които биха водили разговор, макар и да са „облечени в евроатлантически мними одежди“.

По думите й чужди интереси „маскирани като национален интерес“ са червена линия за „Продължаваме промяната“.

„Представете си, че ултиматумът на г-жа Митрофанова не идваше от нея, а от някой друг чужд посланик. Ако идваше от Норвегия, от турския посланик, ако идваше от гръцкия посланик…Дали щяха тези политически сили да реагират по този начин?… Никой посланик няма право на съвременна България да й казва „До 12 часа ще направиш Х или Y“, заяви Лена Бориславова.

По думите й не може да Русия да ни обявява за неприятелска държава и да ни спира едностранно договорите, а после да постъпва така и да не очаква остра реакция от България.

Бориславова е скептична за връщане на хартиените бюлетини. „Моралът на опозицията е много по-нисък“, заяви тя относно начина на гласуване.

По думите й те не са проявили неуважение спрямо президента относно консултациите. „Кой наруши Конституцията тук? За мен е въпрос с ясен отговор“, каза Лена Бориславова.