Летният сезон едва започна, но вместо да ухажват клиентите като писани яйца, концесионери на плажове вече „дерат кожи“, пише „Сега“.

Множат се сигналите, че обещаните безплатни (или на символични цени) чадъри и шезлонги всъщност излизат скъпо на курортистите. Последното оплакване е от летовник на плажа „Бургас Север“, където му казали, че сянката върви задължително с консумация от прилежащия бар, а едно кафе от въпросния бар струва … 8 лева.

Друг пресен случай е от Златни пясъци. Там обяснили на летовниците, че плажът разполага с безжичен интернет и по тази причина – щат-не щат, ползват или не, дължат 5 лв. такса за Wi-Fi екстрата.

Преди дни нашумя и историята от Слънчев бряг – Юг, където за 4 шезлонга и два чадъра „инкасаторът“ представил сметка за общо 64 лв. – т.е. по 12 лв. на чадър и по 10 за шезлонг. След като медиите гръмнаха, Министерството на туризма информира, че започва проверка, а персоналът на плажния участък даде смехотворни оправдания – служител новобранец объркал папките с ценоразписите и хванал миналогодишната с високите тарифи. Издаденият платежен документ сам по себе си е странен – той е за „плажна у-га“, без разбивка, която да указва за каква услуга или услуги се отнася сумата от 64 лева.

Министерството проверява случая от Слънчев бряг вече повече от седмица и все още няма нито резултати, нито наказания. Мудността на инспекторите на Ангелкова е необяснима, но пък е позната и от предни години, когато също имаше епизоди на крещяща наглост от страна на плажни концесионери.

Стопанинът на „Нестинарка“ например се прослави със задължителното шалте. Той спечели 20-годишна концесия, предлагайки сензационно ниска цена – по 36 стотинки за чадър и още толкова за шезлонг. Този договор бе източник на непресъхваща гордост за ресорната министърка, която все се хвалеше как е понижила драматично цените на плажните принадлежности. Но заваляха оплаквания и се оказа, че има уловка – към чадъра задължително върви шалте, а неговото ползване струва 5 лева.

Ангелкова и тогава затъна в проверки и така и не се разбра какво е наказанието за тариката концесионер и санкциониран ли е изобщо.

Дано не потънат в забвение и сегашните нарушения. Докато инспекторите разследват подадените сигнали от последните десетина дни, ресорното министерство разпрати до медиите коментар, в който посочва, че е „недопустимо е да се обвързва ползването на чадъри и шезлонги с други услуги на морския плаж“ и че ще следи зорко концесионерите.

ТИХО ПРЕВЗЕМАНЕ

Междувременно се разбра, че на бургаския северен плаж, където сервират кафе под чадъра с петзвездна цена, се прилага новаторска схема за заобикаляне на договора с МТ. Концесионерът е преотдал част от чадърите на близки заведения и те съответно предлагат каквито си решат условия и тарифи на летовниците. Така докато кафето вътре в барчето струва 2 лева, поднесено на пясъка вече става 8 лева.
Не става и не става! Натрапени скъпи екстри на плажа обезсмислят акцията безплатен чадър

Според бургаски медии концесионерът на северния плаж е „преотстъпил“ над половината си чадъри на близките капанчета и бистра. Това дава основание на сервитьорите да изискват консумация от летовниците, които си мислят, че са се настанили под чадър на плажа, а се оказва, че се намират в заведение, заели са „търговска площ“.

Заради корона кризата и с цел привличане на туристи бе направена специална законова промяна, според която през лято 2020 цените на плажните удобства трябва да поне с 50% по-ниски от предния сезон, а министър Ангелкова неспирно се хвали с това. Но сега покрай скандалите се разбра, че е била прокарана и друга поправка, която кой знае защо не получи никаква гласност. С нея на концесионерите е било разрешено това лято да намалят с до 4% площта за плажуване, за да отворят повече място за маси на прилежащите заведения – кафенета, бистра, барчета. „Това е направено от законодателя, за да се осигури разполагане на пособията за консумация на по-голямо отстояние и така да се спазят противоепидемичните мерки и да се осигури безопасност за живота и здравето на посетителите“, обясняват от МТ.

Министерството изтъква, че Законът за устройството на Черноморското крайбрежие прави разграничение между „плажни принадлежности“ (чадъри) и „допълнителна търговска площ към заведенията за бързо обслужване“ (част от площта на морския плаж около обекти за бързо хранене, на която се допуска разполагане на преместваеми подиуми с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация).

От министерството обещават да правят „замервания с геодезически мониторинг“ по плажовете, за да проверяват дали някой не е усвои повече търговска площ от разрешеното.

Виж още:Повечето хотели в България няма да отварят това лято, Ангелкова прави проверка заради 64 леваГоляма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти в България няма да отворят през лятото, …Jun 7 2020skafeto.com

Ангелкова има какво да научи: Гърция се рекламира като сигурна дестинация, готов е и планът за рестартГърция е готова да приеме това лято туристи от целия свят, но ще се придържа към съветите на здравни…Jun 3 2020skafeto.com

Светльо Витков попиля Ангелкова: Да се къпя в кенефа Черно море? Не, благодаря!„Призивите да подкрепим българския черноморски туризъм ще отклоня с усмивка. Не, благодаря!“ По този…Jun 2 2020skafeto.com


loading...