офертите за ранни резервации за курортите

Данните на НСИ за дейността на местата за настаняване за месец август допълниха информацията за летния сезон и вече с увереност може да се твърди, че туристическият сектор преодоля последствията от пандемията и ограниченията. През август 2022 г. местата за настаняване нарастват с 25% спрямо август 2020 г. и със 7% спрямо 2019 година. Броят на леглата също нараства и също достига пиковата си стойност – над 330 хил. легла – с 28% повече спрямо 2020 г. и с 2% над 2019 година.

Успешен ли бе летният сезон за българския туризъм? Ето данните от НСИ
Източник: ИПИ

Реализираните нощувки се увеличават стабилно след срива през 2020 година. Все още не могат да достигнат тези отпреди кризата и това се дължи изцяло на по-малкото посещения от чуждестранни туристи. Броят на нощувките от български летовници обаче се повишава значително както спрямо първата година на пандемията (с 25%), така и в сравнение с годината преди нея (с 13%).

Успешен ли бе летният сезон за българския туризъм? Ето данните от НСИ
Източник: ИПИ

Идентична е ситуацията с броя на пренощувалите лица. Българите нарастват с около ¼ спрямо август 2020 година. Чужденците намаляват спрямо 2019 г., но спрямо 2020 г. нарастват почти тройно. Повечето чужденци продължават да посещават предимно по-големи хотели с повече звезди в обичайните дестинации, но при българските туристи се вижда изместване към почивки в по-малки хотели и къщи за гости. Нарастването на местата за настаняване, леглата, реализираните нощувки и нощуващите е най-високо в Северозападния район (основно в областите Враца и Монтана) и в Южния централен район (основно в областите Кърджали и Хасково).

Повишаването на туристите и броя на нощувките води и до увеличаване на приходите от нощувки. През август 2022 г. те са над 450 млн. лв. – с 127%, или над 250 млн. лв., повече от тези през 2020 година. Ръст има и спрямо август 2019 година (19%). Приходите от нощувки на чуждите граждани са по-високи заради ориентирането им предимно към по-големи хотели. През август 2022 г. българите са платили средно по 58 лв. на нощувка, а чужденците – 83 лева. От курортните комплекси най-много спрямо август 2020 г. са се увеличи приходите на Слънчев бряг и Златни пясъци, които разполагат и с най-голяма леглова база.

Успешен ли бе летният сезон за българския туризъм? Ето данните от НСИ
Източник: ИПИ

През тазгодишното лято туризмът най-после се възстанови от пандемията и последвалата криза, която се отрази в голяма степен именно на сектора. Чуждестранните летовници се завръщат и са предимно в големите хотели. Българските туристи са значително повече от преди пандемията и част от тях се насочват към по-малки населени места с къщи за гости и семейни хотели. Приходите в бранша нарастват значително и стабилно. Сега за сектора остават старите проблеми, свързани с презастрояването, ниското качество, липсата на кадри.


loading...