Лидл България откри годината за поредната група ученици в програмата си за дуално обучение. Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик, а 60 представители на компанията ще бъдат техни ментори по време на обучението.

Практиката в реална работна среда като част от дуалното обучение се провежда в XI и XII клас. Основните принципи, които наставниците от Лидл България ще прилагат в работата си с младежите през този процес, са изграждане на доверие, регулярни  разговори за обратна връзка на база план за обучение, поддържане на баланс обучение и работа, редуване на теория и практика, споделяне на добри практики и кариерно консултиране.

„Ролята на наставника е като на родител, само че в обучението и работата“, сподели Петра Христова, една от ученичките, завършили успешно дуално обучение, а тази година и двумесечния си летен стаж в Стажантската програма на Лидл България. Благодарение на дуалното обучение в Лидл България, тя е успяла да разбере каква е динамиката на бизнеса, да прецени каква да е нейната специалност в бъдеще и какво е професионалното ѝ призвание.

Данните показват, че програмата е била успешна и за останалите ученици, завършили програмата –  90% от тях познават изцяло филиалните и складови процеси. Повечето младежи дават отлична оценка на екипната работа, отношението към тях и готовността за подкрепа. Те припознават културата на Лидл България като близка до тях и разбират какво означава да си част от силна организация, оценена като топ работодател.  Учениците споделиха, че са избрали за обучение Лидл България, защото в компанията намират богат избор от кариерни възможности.

За да се подготвят за новата обучителна година, 60-мата наставници и учениците от дуалните класове се срещнаха за обмяна на опит и добри практики на специална мотивационната среща, която премина под мотото „Вдъхновение за успех“.

„Доверието се изгражда от първия ден. Спазването на собствените правила, ежедневната подкрепа и внимание, балансът теория – практика, похвалата и взаимното уважение ще ви превърнат в ролеви модел за ученика”, сподели с наставниците Мария Йорданова, ръководител на проекта „Дуална форма на обучение“ в Лидл България.

Лидл България е една от първите компании, която от 2015 г. предоставя възможност за дуална форма на обучение в реална работна среда. С програмата си за дуално обучение се старае да бъде близо до Поколението Z, да разбира, обучава и да подготвя екипите си  за пълноценна комуникация с тях, а младите хора – за градивно развитие като личности и хора, готови за кариерно реализиране.