ЛиЛана прокуратура домашен арест

Специализираният наказателен съд промени мярката на Лиляна Деянова – Лилана от задържане под стража в домашен арест. Според магистратите няма данни, че тя може да се укрие или да извърши престъпления. Определението обаче не е окончателно подлежи на протест от прокуратурата пред горната инстанция.

Бившата певица, която от години има бизнес, съдружникът й Мартин Димитров и брат й Александър Деянов-Скилър са обвинени за участие в престъпна група за незаконно усвояване на евросредства и обвинение за заплаха на длъжностни лица. Димитров се отказа да обжалва задържането си под стража, а Скилър е на свобода парична гаранция, която не плати, но въпреки това не беше задържан.

„Бяхме определени за общественоопасни личности, беше ни създаден профил на опасни престъпници, което смятам, че противоречи на публично достъпните факти за мен и моя съдружник“, заяви Деянова пред съда, цитирана от БТА.

По думите й няма обосновано предположение, че тя е извършила престъпленията, за които е обвинена.

„С моя съдружник основахме нашата компания през 2011 г. с идеята да променим света. Никога не сме получавали европейско финансиране, но на месец още от началото правихме по 10 хил. лв. приходи, благодарение на нашите продукти.
Тя обясни, че във фирмата й работели 30 души, повечето от които млади хора, завърнали се от чужбина, които получавали средно по 3500 лв. на месец, благодарение на продуктите в IT сферата, които изработвали.

Лилана подробно представи и един от тези продукти – приложение, което се ползва от над 250 000 българи, през което те могат да изпращат сигнали за нередности в инфраструктурата. Тя изтъкна, че благодарение на това приложение са „асфалтирали повече улици от Бойко Борисов“. Благодарни граждани, които останали доволни от приложението, им давали дарение от по 1-2 лева според възможностите си. Точно това приложение донесло много гордост на техните служители.

„Създадохме и други продукти – един от тях работи в американската администрация. Нашата дейност е била доста публична. Ние сме интелигентни млади хора и съзнаваме своята отговорност“, каза още Деянова.

И подчерта, че се е обучавала в бизнес профил в един от най-добрите университети във Великобритания, който по това време бил на 3-то място в световната класация, а днес е на 6-то.

Тя каза още, че няма нищо странно в това, че е посъветвала брат си да кандидатства за евросредства в Министерството по икономиката, за да създаде бийтбокс платформа.

Адвокат Николай Хаджигенов поиска от съдиите Лилана да бъде освободена, без да й бъде взимана мярка за неотклонение. По думите му от 30 април, когато е била разглеждана първата мярка, до днешна дата по делото не са постъпили никакви нови данни.

„Не са приложени и СРС-тата, използвани срещу обвиняемите, въпреки че 60 дни са били подслушвани. По делото няма доказателства и никъде не се посочва къде и как е станала участник в престъпна група, както и как точно са били усвоявани незаконно евросредства“, изтъкна защитата.

Хаджигенов добави, че обвинението срещу нея и двамата млади мъже за заплаха срещу длъжностни лица е несъставомерно, като един от доводите му беше, че според разследването Деянова е заплашила двамата служители със Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Той добави, че въпреки информацията изнесена пред медиите от прокуратурата, че случаят е свързан с Васил Божков по делото няма данни, че Деянова и Божков са свързани.

„Деянова трябва да бъде държана като заложник, затова се иска да бъде задържана под стража“, добави адвокатът.

Прокурорът по делото Даниел Шостак заяви, че Деянова трябва да остане в ареста, като в делото имало достатъчно данни, които да обосновават нуждата от това, както и че не са настъпили обстоятелства, заради които мярката да се променя. Съдът обаче не се съгласи с това.

Александър Деянов, който преди дни отказа да плати гаранцията си от 50 000 лева и сам отиде пред ареста, но не беше прибран там, коментира: „Багажът ми е готов, но все още не съм задържан“.

До момента няма постановление за задържане, каза адвокат Хаджигенов, като отбеляза, че са създали прецедент.

Виж още:Лилана: Обвиняват ме за евроизмами, а ме разпитват за Васил БожковПрокуратурата търси връзка между певицата Лилана и бизнесмена Васил Божков, когото опитва да върне о…May 29 2020skafeto.com


loading...