Лисички

Ваксинацията при деца с хронични заболявания е много препоръчителна. Това заяви педиатърът д-р Калин Лисички пред БНТ. Още повече, че след британският вирус децата се заразяват толкова често, колкото и възрастните и имат същите тежки последствия.

„Тука говорим за имунно-дефицитните заболявания независимо дали те са придобити, или вродени. Там трябва с голямо внимание да се подхожда. Но от друга страна, има заболявания, които категорично аз бих препоръчал да се ваксинират. Например децата с хронични белодоброни заболявания. Не трябва да забравяме, че бронхиалната астма обхваща около 10% от децата. Децата с хронологични неврологични заболявания също според мен могат да бъдат ваксинирани за Ковид.

Така че това са таргетните групи, които трябва да покрием в детското население – децата с хронични заболявания са между 11% и 16% по западни регистри. У нас мисля, че не се води такъв регистър. Това е таргетната група, която трябва да бъде ваксинирана задължително“, обясни Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрията в „Токуда“.

Виж още:Доц. Мангъров: Не ваксинирайте децата!Инфекционистът доц. Атанас Мангъров за пореден път оспори решение, свързано с Covid-19. „При 110 ле…Jun 23 2021skafeto.com


loading...