лихвите по депозитите

Три банки повишиха лихвите по депозитите, съобщава финансовата платформа за консултации и сравняване на банкови услуги „Моите пари“.

На фона на премахването на лихвите по спестяванията, което банките масово предприеха в последните две години, новината предизвика огромен интерес. Особено след като от началото на 2021 г. големите банки дори спряха да предлагат стандартни срочни депозити за граждани и фирми. Причината за тези неблагоприятни за спестителите действия бе, че банките се оказаха задръстени с пари, от което търпят загуби заради отрицателните лихви, с които ги наказва БНБ за свръхрезервите.

Обръщането на тенденцията е очаквано при бързорастяща инфлация, военния конфликт в Украйна и други притеснителни данни за икономиките на страните от ЕС. Европейската централна банка вече даде заявка за корекция на основната лихва нагоре.

Засега обаче само малки банки предприемат стъпки за вдигане на лихвите по депозитите в търсене на ресурс, за да са конкурентни на останалите по отношение на кредитирането. Много малка част от финансовите институции предлагат олихвяване на депозити, като при някои доходността на по-дългосрочните влогове дори надхвърля 1% годишно.

Месец по-късно две от банките са увеличили лихвите по 3-годишните депозити, показват данните на „Моите пари“ – Ти Би Ай Депозит от 1.2% на 1.5% годишно, а Биг Банк от 1.2% на 1.25%. Освен това Инвестбанк е въвела лихва от 0.7% годишно за дългосрочни влогове.

Банките с най-изгодни 3-годишни депозити

Три банки вдигат лихвите по депозитите (ТАБЛИЦА)

За момента корекциите са плахи и по-вероятно се дължат на конкурентни маневри и няма да повлияят на условията на останалите банки, смятат експертите от „Моите пари“.

В същото време бившият банкер Левон Хампарцумян прогнозира пред бТВ, че очаква плавно покачване на лихвите с 1-1.5% до средата на 2023 г.

„Съотношението кредит-депозит, което близо 10 години беше под 100%, т.е. парите по депозитите бяха повече от тези по кредитите, в момента е 103-104%. Което означава, че събраните депозити са раздадени като кредити“, отбеляза Хампарцумян. Според него това е знак, че скоро банките отново ще започнат да привличат средства, предлагайки доходност за тях.

Още от България


loading...