лиценз на Евроинс Румъния

Румънският орган за финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс Румъния“ и обяви фалит на компанията, става ясно от съобщение на АЧС.

Собственикът на дружеството „Еврохолд“, което купува доставчика на електроенергия за Югозападна България от ЧЕЗ, ще даде пресконференция . Все още няма изявление по случая с българската Комисия за финансов надзор. В средата на февруари тя поиска независим преглед на случващото се в Румъния от европейския застрахователен регулатор EIOPA.

„Еврохолд“ беше лидер на пазара на „Гражданска отговорност“ в Румъния с пазарен дял от 31% чрез своя застраховател „Евроинс Румъния“. Напоследък компанията е обект на проверки от румънския финансов надзор и местната прокуратура.

През последните години в Румъния се стигна до отнемане на лиценза и последвалия фалит на най-големия застраховател в страната – City Insurance, през 2021 и 2022 г., а няколко години по-рано други два застрахователя фалираха в Румъния – „Астра“ и „Карпатика“.

Преди месец в интервю за БНТ ръководителят на надзора на „Еврохолд България“ Асен Христов представи своята версия за случващото се с компанията в Румъния. Според него става дума за „организирана атака срещу Евроинс Румъния“ от служители на румънския финансов регулатор АЧС“, както и за опити за „превземане“ и „кражба“ на бизнеса на компанията в Румъния.

Още тогава Христов предупреди, че случаят може да засегне цялата българска икономика, защото тя е около няколко процента от БВП. Според бизнесмена атаката е опасна, защото компанията е инвестирала над 200 милиона на Българската фондова борса. Активите на тази компания в Румъния надхвърлят 400 млн. „На нашата борса с оборот от 2 милиона лева можете ли да си представите какво означава да се наливат искания за 200 милиона? Тя ще блокира на следващия ден и ще фалира“, прогнозира тогава Христов.

На въпрос на БНТ тогава дали е възможно в случай на фалит на „Евроинс“ в Румъния, „Еврохолд“ също да фалира, Христов отговори: „Не. В момента сме предприели всякакви мерки, ако се случи такова лошо развитие, се опитваме да ограничим щетите само за Румъния“.

Възможно е обаче в България „малка енергийна криза“, каза тогава шефът на „Еврохолд“. Христов обясни, че част от овърдрафтите кредити се използват за изкупуване на ток, а ако някоя от фирмите има проблем, тези кредити могат да бъдат дължими предсрочно или спрени. Христов заяви, че „едва ли ще се стигне до липса на ток“, но подчерта, че те са единственото електроразпределително дружество, което не иска плащания от бизнес клиентите си на всеки три дни. Това би било нарушено в случай на негативно развитие на ситуацията.


loading...