Лични лекари се сбиха

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Лични лекари от София се сбиха с охраната на столичната РЗИ. До напрежението се е стигнало след дълго чакане на опашки за ваксини и заради липса на организация от страна на джипитата, казват от Здравната инспекция. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението, предава Дир.бг.

„Извинете, ако обичате, заради Вас стана не скандал, а бой! Слезте оттам, ако обичате!“, се чува на видео, а от кадрите се вижда как няколко души се дърпат един друг. Част от медиците са с хладилни чанти в ръце.

„Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице! РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога – дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги“, заявиха от РЗИ.

„Многократно директорът на СРЗИ д-р Пенчев разговаря със съсловната организация и столичната ѝ структура за създаването на организация, но за съжаление до този момент няма такава. Напрежението пред сградата на СРЗИ създава сериозни проблеми за работата на структурата. Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други ОПЛ, което забавя процеса“, се казва още в официална позиция от РЗИ.

По-рано днес д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари, предвиди подобен грозен развой.

„Вече трябва да се бием за ваксини. Няма график и организация. Трябва всеки да получава по реда на пристигане. Ние сме „зелени коридори“, при нас могат да се ваксинират всички. Няма телефон, дори не знаем какви ваксини има. Много от колегите имат неизпълнени заявки от януари месец. Поставили сме проблема пред РЗИ-София“, каза д-р Георги Миндов.

Преди дни пък здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов заяви, че е дал указания на Здравната инспекция в София да изготви график, по-който общопрактикуващите лекари да идват за ваксини, за да не се получават опашки. Това обаче изглежда не е осъществено.

Днес пред Здравната инспекция за ваксини не се е явил нито един личен лекар, добавиха от СРЗИ.

Виж още:Д-р Георги Миндов: Вече трябва да се бием за ваксиниЦелият административен хаос е от едни опашки, едно чакане, унижението премина във физическа саморазп…Apr 27 2021skafeto.com