лобистки текстове

Не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание, в нея има лобистки текстове, но не и най-важните теми като социалните и икономически мерки.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание по повод отхвърлянето на програмата за работа на парламента, предаде агенция „Фокус“.

„Искаме да сме ясни от ПГ на „БСП за България“, за да спрат други представители на политически партии да спекулират на гърба на нашата парламентарна група. Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една единствена причина. За нас най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и хората. Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, помощ за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика“, заяви още Нинова.

Тя обясни, че причината БСП да не подкрепи програмата е, че нито едно от техните предложения, направени в този смисъл, не се гледат в комисиите и не се включват в програмата за работа на Народното събрание.

Ако има разум – програмата на парламента ще бъде коригирана – настояваме социалните ни законопроекти да бъдат включени. Това каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова коментира и защо ГЕРБ и ДПС не са подкрепили също програмата. „Попитайте ДПС и ГЕРБ с какви аргументи гласуваха против. Ние не носим отговорност за решенията в други партии. Носим отговорност за нашите решения и аз изтъкнах мотивите ние да гласуваме по този начин. Миналата седмица предупредихме, че ще поискаме да включат тези закони в дневния ред, защото са важни за хората. Не ни послушаха“, каза още лидерът на БСП.

Носим отговорност единствено за нашите решения. Миналата седмица предупредихме, поискахме, включете тези закони в дневния ред, защото са важни за хората. Хипотези не коментираме, коментираме факти. Има бюджетна комисия, всички въпроси касаят бюджета. Това заяви в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Да, изборните правила са важни, но по-важни са хората, които в тази криза изнемогват. Приоритетите на БСП са социалните помощи за хората и икономиката да дръпне напред. Трябва да има актуализация на бюджета, каза още Нинова.

„В момента тече Председателският съвет. Ако има разум в колегите и другите парламентарни групи, мисля че програмата ще бъде коригирана. Нека свърши Председателският съвет“, допълни още Корнелия Нинова.

Ето пълния текст на изявлението на Нинова:

„От ПГ на „БСП за България“ искаме да сме ясни, за да спрат други представители да спекулират на гърба на нашата парламентарна група. Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една-единствена причина. За нас най-важни днес са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката и на хората. Нашата грижа в момента са доходите – помощ за безработни, за младите семейства, за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика.

Причината да не подкрепим програмата е, че нито едно от направените от нас предложения не се гледат в комисиите, не се включват в програмата на Народното събрание. Предупредихме още миналата седмица, че настояваме това да бъде един от приоритетите на работата на парламента, защото както виждате, удължава се срокът на епидемиологичната обстановка, а хората изнемогват. Доходите не са достатъчни. Цените растат нагоре. Нашата грижа е това като първи приоритет. Внесли сме 8 законопроекта в този смисъл. Те са в помощ на младите семейства, на пенсионерите, на безработните. Държим в програмата на парламента да бъдат включени най-приоритетните 3 от тях – Законът за местните данъци и такси, където отпадат таксите за детски градини и ясли. Втори – Кодекс за социално осигуряване – преизчисляване на пенсиите. 50-те лева са хубаво нещо, но не са достатъчни. Дори вече да компенсират увеличението на цените. На трето място – Законът за семейните помощи и деца, където предвиждаме помощ за родители, които са се осигурявали през последните две години, помощ за второ и трето дете не по-малко от 6 500 лева.

Всичко това трябва да се случи през актуализация на бюджета. Искаме ред и правила в държавата, ред и правила в парламентарната република – това трябва да стане през актуализация на бюджета в Народното събрание – предложение, което също сме внесли. Затова и днес се въздържахме от програма, в която има лобистки текстове, има всякакви интереси. Но не и най-важният интерес – този на хората. Тази позиция представяме на Председателски съвет и настояваме социалните законопроекти да бъдат включени в програмата на Народното събрание.“

Виж още:Заседание на парламента няма да има, депутатите не приеха дневния редЗаседание на Народното събрание няма да има, след като депутатите отхвърлиха програмата си за работа…Apr 28 2021skafeto.com


loading...