От Националното сдружение на българските лозари съобщиха, че излизат отново на протест. Те ще блокират с трактори и коли кръговото кръстовище на пътя за влизане в гр. Монтана. Очаква се протести в още три града: Лом, Видим и Враца. На протеста се очаква да присъстват около 170 души с 20 трактора и 20 автомобила. Шествието ще се проведе между 09:00 ч. до 10:00 часа днес.

Конкретни настоявания:
– Спешна актуализация на бюджета до края на годината с 60 млн. лв. за лозарите в България

– Бъдещо изравняване на субсидирането на българските лозари с тези от останалите страни в ЕС

От бранша напомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги, поясняват те.

Липсата на далновидна стратегия и дългосрочна политика в бранша доведе до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години – от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара. Те настояват ИАЛВ, МЗХГ и НС да вземат отношение в борбата за оцеляването и повишаването на конкурентоспособността на лозаро-винарството в България.

Припомняме, миналата седмица лозарите отново излязоха на протест.

Вижте още:
НСБЛ: Спешно трябва да бъдат решени ключови проблеми в лозарския секторНа 6 и 7 август в с. Брестовица, област Пловдив, се проведе за първи път „НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА БЪЛГАР…Aug 14 2021skafeto.com


loading...