лозари протест

Националното сдружение на българските лозари излезе на протест пред Министерството на земеделието. Причината – лозарите изразяват недоволството си пред държавната институция, защото по думите им „изживяват един от най-тежките си периоди“. Не получават и подпомагане за торове и препарати както други агропроизводители. Но най-вече – била им обещана помощ от 30 милиона лева за винени и 2,5 милиона лева за десертни лозя, но добрите намерения от страна на държавата така и не превърнали в реалност.

„Ние сме единствения сектор в България, който не получава субсидии, не можем да издържаме. Всичко, което получаваме, е в размер 27 лева на декар. Никаква обвързана подкрепа, никаква друга помощ“, обясни Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари и организатор на протеста.

Огромна нерентабилност. Това е съдбата на все още останалите работещи в сферата на лозарството, добави той. „Пред фалит сме. Разходите ни надвишават с 300-400 лева на декар приходите.“

„Ние сме си във война винаги, не ни се отразява сегашната“, добави Иванов.

Протестиращите настоятелно искаха среща с министъра на земеделието, за да му представят проблемите си, но така и не бяха приети в сградата на агроведомството. И се заканиха – готови са на още протести.


loading...