Гневни лозари излязоха на протест и ще затворят с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг в четвъртък. Блокадата започна сутринта и ще продължи половин час. Протестът се организира от Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ), което настоява за спешна държавна помощ за сектора.

Сдружението беше учредено през март тази година в Аграрния университет в Пловдив. В него влизат производители на винено и десертно грозде, пепиниеристи, големи и малки фирми, както и земеделски стопани.

„Секторът е в състояние на свободно падане още от края на 2007 г., когато влязохме в ЕС. Като самолет, който е влязъл в свредел и е пред удар в земята и следва взривно разпадане“, твърдят в официална позиция от НСБЛ.

„Лозята намаляват, изкупните цени на гроздето са убийствено ниски. Вече няколко години алармираме всички институции за катастрофалната ситуация, но не получаваме адекватна реакция“, заяви пред „Марица“ Росица Симеонова, секретар на НСБЛ. Според нея, сред най-спешните мерки е отпускането на държавна субсидия от минимум 300 лева на декар лозя, за да се компенсират загубите на производителите. За това е нужна и законова поправка, за която от сдружението се надяват да бъде прокарана още в сегашния парламент.

Лозарите са крайно недоволни и от предлаганите изкупни цени на предстоящата реколта. „Канят се да ни дадат по 60-70 стотинки за килограм основни сортове като мускат, шардоне и совиньон блан, което е скандално малко. Поносимата цена е поне лев на килограм, иначе загиваме“, заяви още Росица Симеонова.

Себестойността на един килограм грозде се движи между 80 и 90 стотинки, твърдят производители. Затова за да може секторът да оцелее, изкупната цена трябва да бъде поне един лев.

Националното сдружение на българските лозари е провело няколко срещи със служебния земеделски министър Христо Бозуков и неговия заместник Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но без резултат.

„Трябва да бъдат взети спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години. В последните 20 години, лозарските площи намаляха 4-5 пъти. В момента са регистрирани около 600 хиляди декара, но реално реколтирани са 300 хиляди. За сравнение – преди повече от две десетилетия площите с винени лозя са били над 1 милион и 600 хиляди декара. Трябва да има национални доплащания за сектора. Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод. За сравнение – в страните от ЕС, помощта за сектора е в размер на около 200 евро на декар. В България е достигала през последните 5-6 години максимум 22 евро. Същевременно разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде скочиха драстично през последните години, а имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето. Реално работим на загуба“, твърдят шефът на НСБЛ д-р Петьо Бошнаков и членове на сдружението.

През последните 6 години спадът на преработеното грозде е намаляло с 40 на сто или близо 96 млн. килограма. От посоченото по-горе количество във винпромите е влязло с 41,4% по-малко, или 83 млн. килограма грозде. В цифри през 2015 г. преработеното в промишлени условия грозде е 201 млн. килограма, а през 2020 г. е 118 млн. килограма, сочи официалната статистика от аграрните доклади на Министерството на земеделието.

Протестът на лозарите съвпада и с организирани шествия на животновъди, производители на зеленчуци и асоциациите на овощарите. Те ще протестират срещу решението на служебния кабинет при актуализирането на бюджета да отреже близо 70 млн. лева, предвидени за субсидии на селското стопанство.

„Подкрепяме техните искания и поддържаме връзка с тях“, обясни Росица Симеонова, която е категорична, че лозарите са готови за крайни действия, ако не получат държавна подкрепа.

„Последните 3 години сме обиколили всички институции, но само ни лъжат и нищо не се случва. Ако и сега не ни чуят, ще пристъпим към национални протести, хората са ни готови за гражданско неподчинение“, обясни още тя.

Лозари на протест - затварят с трактори пътя край морето

Вижте още:
НСБЛ: Спешно трябва да бъдат решени ключови проблеми в лозарския секторНа 6 и 7 август в с. Брестовица, област Пловдив, се проведе за първи път „НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА БЪЛГАР…Aug 14 2021skafeto.com

Д-р Петьо Бошнаков: Лозята у нас намаляха от 1.6 млн. дка до 300 000 за 20 годиниД-р Петьо Бошнаков е председател на „Национално сдружение на българските лозари“, собственик на 1500…Apr 10 2021skafeto.com


loading...