локален подход коронавирус 14.03.2021

Заетостта в болничните легла не се увеличава дифузно в цялата страна, а само в определени области, затова обсъждаме на ниво национален оперативен щаб и МЗ прилагането на локален подход за противоепидемични мерки, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на редовния брифинг за ситуацията с COVID-19.

„Наблюдаваме една добра тенденция, която ни прави много добро впечатление и ще анализираме дали ще продължи и следващата седмица – броят на излекуваните спрямо новите случаи. Миналата седмица новите случаи спрямо излекуваните бяха три към едно, а сега са две към едно“, заяви Ангелов. Двуседмичната заболяемост обаче е 285 нови случая на 100 000 души на 14-дневна база, стана ясно от данните на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На национална база заетостта е 48% за неусложнени пациенти, а на интензивните легла е 57%. В областите с най-висок брой на новите случаи Кунчев препоръча да се последва примерът на Бургас и да се спрат плановите операции, за да може болниците да съсредоточат усилия в посрещането на COVID случаи. Той изтъкна, че в момента има големи разлики между областите, като посочи, че в Кюстендил заболяемостта е 487 на 100 000, а в Търговище е 26 на 100 000. Търговище обаче е единствената област в жълтата група, и само още три области са с под 100 нови случая на 100 000 – Видин, Кърджали и Разград, като не е ясно дали това не се дължи на липса на достъп до тестване. В същото време нови области прескачат в групата на тези с над 400 нови случая на 100 000.

Очевидно ситуацията у нас се дължи на циркулирането на новия вариант, но след него идва бразилски, говори се и за нигерийски, предупреди главният здравен инспектор. „Защо въпреки мерките навсякъде по света нарастват случаите? Хората се връщат към нормалния си живот независимо от ограниченията – това е истината“, заяви Ангелов.

41 000 българи са ваксинирани с две дози, докладва шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. Той обяви данни, според които личните лекари вече активно участват в имунизационната кампания и са ваксинирали 45 000 души. В една практика средно се оказва, че е предоставен по един флакон с десетина дози, включи се обаче зам.-шефът на лекарския съюз Николай Брънзалов. Той подчерта, че при личните лекари чакат имунизация хората в рисковите групи, които една година чакат момента на ваксинацията и призова доставките към тях да бъдат увеличени, предава Сега.

Отворихме зелените коридори, защото оставаха отворени флакони и неусвоени дози, а ваксинацията изоставаше, обясни здравният министър хаоса, който предизвикаха с масовата ваксинация. Той продължава да изтъква, че са преобърнали тенденцията и са повишили интереса към имунизацията. Знаем какво правим и как да постигаме резултат, увери Ангелов.

Още от България

loading...