Северна Македония

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон е изпратил поверително писмо до всички посланици на Париж в страните-членки на Европейския съюз, в което е изразил намеренията си до края на годината да бъдат стартирани преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Общността, съобщава сайтът Защото, като се позовава на информация от Елисейския дворец.

Събеседниците на медията твърдят, че Макрон е определил две конкретни дати в писмото си. Първата е 14 декември – крайният срок за намиране на изход от патовата ситуация в спора между България и Северна Македония.

До тази дата двете балкански държави трябва да постигнат споразумение, което ще доведе до преодоляване на ветото на София за започване на преговори за македонското, а оттам и за албанското членство в ЕС.

Втората дата е 31 декември, когато началото на преговорите с Албания и Северна Македония трябва да бъде факт.

Отбелязва се, че на 14 декември ще се проведе последната за годината среща на върха на ЕС. Ако на нея бъде постигнато споразумение за двете балкански страни, то Общността ще може да даде зелена светлина на процеса.

Очаква се през последния оставащ месец, до 14 декември, френските посланици в страните от ЕС да проведат интензивна серия от ежедневни срещи, за да се опитат да изпълнят разпореденото от Макрон.

Смята се, че основната причина за този тласък от Елисейския двор е свързан с поемането от страна на Франция на председателството на ЕС на 1 януари 2022 г. Париж не иска нерешен проблем на старта си.

Според редакцията Макрон е получил одобрение за инициативата си от водещите гласове в ЕС – дори този на напускащата канцлерския пост в Германия Ангела Меркел.

Виж още:Лошо ли е да си българин в Македония? Нашенка бе опозорена в СкопиеЛошо ли е да си българин в Македония? От тона и внушенията на официална пресконференция на управлява…Oct 27 2021skafeto.com

Грозно! Български гробове поругани в МакедонияКостите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови…Oct 13 2021skafeto.com

САЩ продължава да натиска: Погрешно е България да спира Северна Македония за ЕСПогрешно е България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС. …Sep 21 2021skafeto.com


loading...