Мальовица

Трима души са били повлечени и частично затрупани от лавина на Мальовица, съобщи председателят на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил Момчил Панайотов във Фейсбук профила на организацията.

Той допълва, че в момента в планината има сериозен риск от лавини, пише още Дир.бг.

„Вчерашното предупреждение се е оказало съвсем вярно – преди малко разбрах за лавина с трима повлечени и частично затрупани човека на Мальовица! Remote trigger (задействане от разстояние), което е вероятен признак и за слаб слой под снежната дъска! Изложението е цялостно западно, но със северен компонент! По думите на хора, които са огледали района „всичко изглежда заредено“, написа Момчил Панайотов.

По думите му, сходна лавина е имало и вчера, но за щастие без да има повлечени хора.

„Проблемът вероятно го има на много други места в Рила! Съветът ми е да внимавате много и да сте консервативни при избора на маршрут следващите дни, особено предвид пръхкавия сняг, който „крие“ опасността и очакваното хубаво време! Планината е там, стръмните спускания няма да избягат, моля не рискувайте! Благодарим и за споделянето на информация!“, съветва още председателят на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Още от България


loading...